Karatişti şi clone la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre candidaţii la funcţia de primari şi consilieri sunt şi practicanţi ai artelor marţiale. Campania electorală a fost pigmentată cu incidente, acuzaţii şi evenimente hilare. Au apărut inclusiv clone de ziare şi de partide.

Pentru a putea fi deosebite, buletinele de vot au fost tipărite în cinci nuanţe diferite. Astfel, locuitorii municipiilor Chişinău şi Bălţi îşi vor alege primarii pe buletine de culoare violet, iar cei ai altor localităţi, pe acte de culoare roz.

Consilierii municipali vor fi votaţi pe buletine bej, iar cei raionali şi locali vor fi aleşi pe hârtii gri. 

Pe ultima sută de metri, cei mai importanţi candidaţi la funcţia de primar al Chişinăului, acolo unde se dă cea mai aprigă luptă, au tras linie. „Am asistat la o campanie murdară.

Unii candidaţi nu au argumente şi recurg la minciuni pentru promovarea propriei imagini", a declarat Dorin Chirtoacă, actualul primar. Pe de altă parte, comunistul Igor Dodon susţine că a avut o campanie „destul de curată", dar se plânge că a fost supus mai multor provocări: i-a fost atacat blogul, l-au etichetat „omul ruşilor" şi i-au criticat campania „Iubesc Moldova".

„CHIŞINĂUL, MARELE TROFEU"

Şi analiştii politici susţin că miza cea mare este Capitala. Potrivit lui Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, grupările economice din spatele partidelor vor face totul pentru a asigura controlul asupra capitalei, unde este concentrată 60% din economia Moldovei. Şi miza politică este mare.

„Pentru PL realegerea lui Dorin Chirtoacă este sarcina supremă. În caz contrar, PL s-ar transforma într-un substituent jalnic al Partidului Popular Creştin Democrat de până la aşa-zisa trădare din 4 aprilie 2005", spune Boţan. Pe de altă parte, victoria PCRM în Chişinău ar consolida influenţa politică a comuniştilor, iar Igor Dodon va deveni cel mai influent comunist.

INCIDENTE ŞI INDECENŢE

Igor Boţan spune că de rezultatul scrutinului depinde şi dacă Alianţa pentru Integrare Europeană va supravieţui la guvernare, iar forţele politice vor găsi o soluţie pentru alegerea preşedintelui sau vor provoca anticipate. Campania a fost marcată de un şir de incidente. Pregătirea pentru alegeri locale a început cu o lună înainte de startul oficial. Pe străzile Chişinăului au apărut zeci de panouri misterioase, care făceau aluzie la proasta administrare de până atunci a Capitalei. Comunistul Igor Dodon a negat iniţial că acestea i-ar aparţine, pentru ca apoi să zâmbească larg de pe aceleaşi panouri.

În plină campanie, pe coşurile de gunoi din Capitală au fost lipite afişe cu Dorin Chirtoacă făcând un gest indecent, iar pe internet au apărut poze cu tânărul edil chefuind în biroul său de la Primărie. „Sunt nişte provocări ale comuniştilor", le-a taxat de fiecare dată liberalul. Tot la Chişinău au fost distribuite două ziare false, copii fidele ale publicaţiilor „Timpul" şi „Ziarul de Gardă". Apoi la rampă a ieşit şi un nou „partid al comuniştilor".

Lansări inedite

Concurenţii electorali s-au întrecut în lansări şi conferinţe neobişnuite. Lider la acest capitol a fost Igor Dodon, care a organizat conferinţe lângă Ministerul de Interne sau în faţa casei-muzeu „Al. Puşkin". Comunistul l-a invitat pe oponentul său Dorin Chirtoacă la dezbateri pe strada Alba Iulia, care, deşi e proaspăt renovată, se macină. Chirtoacă, la rândul său, l-a aşteptat, în aceeaşi zi, la Stadionul Republican devastat. Karatistul Sergiu Corobceanu (Partidul Social Democrat) şi-a lansat campania la Spitalul de Urgenţe, iar Valentina Buliga, candidata Partidului Democrat, a dus scutece nou-născuţilor de la o maternitate.

898 de primari vor fi aleşi duminică în localităţile din Moldova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite