Karadzici, şantajat de serviciile secrete americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii CIA i-au promis lui Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor bosniaci, că îi vor acorda o serie de privilegii dacă va păstra tăcerea în privinţa acordului încheiat cu

Agenţii CIA i-au promis lui Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor bosniaci, că îi vor acorda o serie de privilegii dacă va păstra tăcerea în privinţa acordului încheiat cu negociatorul american Richard Holbrooke, în 1996.

Afirmaţiile aparţin cotidianului sârb "Press", care mai susţine că agenţii americani i-ar mai fi cerut lui Karadzici să depună mărturie împotriva fostului general Ratko Mladici. Presupusul acord, a cărui existenţă este infirmată de americani, ar fi prevăzut, conform mărturisirilor făcute de Karadzici, asigurarea imunităţii sale în schimbul retragerii din viaţa publică.

La semnarea înţelegerii (un document de 40 de pagini) ar fi asistat şi fostul ministru sârb de interne, Vlado Nadazdin.

Sentinţă de 40 de ani şi siguranţa familiei

Ziarul "Press" susţine că agenţii CIA ar fi vorbit cu fostul lider al sârbilor bosniaci la doar câteva ore după arestarea sa, în 18 iulie.

Aceştia i-au promis o pedeapsă cu închisoarea de "numai" 40 de ani, pe care să o ispăşească într-o închisoare din Suedia, şi i-au garantat siguranţa familiei, cu condiţia de a nu mai pomeni de acordul cu Holbrooke şi de a spune Tribunalului de la Haga tot ce ştie despre Ratko Mladici.

În cazul unui refuz, Karadzici a fost ameninţat că îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de maximă
securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite