Karadzici, protejat de Chirac şi Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta purtătoare de cuvânt a Carlei Del Ponte susţine că cei doi au împiedicat arestarea liderului sârbilor bosniaci Foştii preşedinţi Bill Clinton şi Jacques Chirac completează lista

Fosta purtătoare de cuvânt a Carlei Del Ponte susţine că cei doi au împiedicat arestarea liderului sârbilor bosniaci

Foştii preşedinţi Bill Clinton şi Jacques Chirac completează lista celor care "l-au ajutat" pe Radovan Karadzici să nu fie prins timp de mai bine de 13 ani.

Florence Hartmann, care a fost purtătoarea de cuvânt a procurorului Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), Carla Del Ponte, a declarat că, în mai multe rânduri, arestarea lui Radovan Karadzici "a fost blocată personal" de fostul preşedinte american Bill Clinton şi de omologul său francez, Jacques Chirac.

Într-un interviu acordat cotidianului "Blic", Hartmann a precizat că trupele internaţionale staţionate în Bosnia primeau tot timpul informaţii despre locul în care se ascundea fostul lider al sârbilor bosniaci. "Primeam informaţii exacte, dar de fiecare dată arestarea era blocată - fie de Statele Unite, fie de Marea Britanie sau de Franţa", a precizat Florence Hartmann.

Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Carlei Del Ponte susţine că Marea Britanie a cerut la Momir Munibabici, şeful serviciilor secrete bosniace, să fie înlocuit, deoarece "luase prea în serios acţiunile de căutare a lui Karadzici".

Scăpat din spital de americani

În ianuarie 2004, fostul lider al sârbilor bosniaci a fost tratat într-un spital din Belgrad. Informaţia a ajuns la urechile unor membri ai guvernului de la Belgrad, care au transmis-o mai departe trupelor internaţionale.
Operaţiunea nu a avut însă loc. "Statele Unite au intrat pe fir şi au oprit totul", a mai declarat Florence Hartmann.

Rolul Marii Britanii

O altă dezvăluire vine de la James Luko, fost anchetator în cadrul Tribunalului Penal Internaţional de la Haga şi oficial al Naţiunilor Unite în Bosnia-Herţegovina. Potrivit acestuia, în august 1997, trupele britanice de menţinere a păcii din Bosnia se pregăteau să-l aresteze pe Radovan Karadzici. Comandantul lor, generalul Angus Ramsay, a fost sunat de la Londra şi i s-a ordonat să-l lase pe Karadzici să fugă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite