Karadzici devine un produs turistic profitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de turişti străini au mers la Belgrad "pe urmele" fostului lider bosniac La mai bine de o lună de la transferarea la Tribunalul de la Haga, Radovan Karadzici s-a transformat în

Peste 150 de turişti străini au mers la Belgrad "pe urmele" fostului lider bosniac

La mai bine de o lună de la transferarea la Tribunalul de la Haga, Radovan Karadzici s-a transformat în atracţie turistică.

Nu mai puţin de 50 turişti străini au apelat la o agenţie sârbă care oferă un traseu turistic prin locurile frecventate de fostul lider politic al sârbilor din Bosnia sub identitatea medicului naturist Dragan Dabici.

"În ultimii zece ani, singurele ştiri din presa străină despre Serbia aveau legătură cu criminalii de război şi cu problemele politice'', a declarat Tanja Bogdanov, directoarea agenţiei de turism Vekol.

Pentru o sumă cuprinsă între 5 şi 7 euro, turiştii au asigurat pachetul complet din traseul "pe urmele lui Karadzici": Distracţia începe la primele ore la dimineţii, cu o mică oprire pe strada Iuri Gagarin, la blocul cu numărul 267, unde a locuit liderul bosniac. De aici, se traversează strada pentru o vizită la brutăria de unde obişnuia să-şi cumpere tradiţionala plăcintă de cartofi.

Pachet cu "piese de rezistenţă''

Organizatorii traseului nu au trecut cu vederea nici chioşcul de ziare frecventat de Karadzici sau magazinul în care acesta îşi făcea cumpărăturile.

"Piesa de rezistenţă'' a programului este cârciuma Madhouse, din cartierul Luda Kuca, unde fostul lider al sârbilor bosniaci obişnuia să-şi petreacă serile ascultând muzică sârbească sau discutând la un pahar de vin cu naţionaliştii din zonă.

Din "pachet" nu lipseşte nici plimbarea cu autobuzul 73, în care a fost arestat Radovan Karadzici. Pentru a experimenta total "viaţa lui Karadzici", vizita se încheie în faţa Tribunalului pentru crime de război din Belgrad, unde fostul lider al sârbilor din Bosnia a petrecut ultimele zile înainte de transferarea la TPI.

Promisiuni de la UE

La mai bine de două luni de la arestarea lui Radovan Karadzici, oficialii de la Belgrad încă mai aşteaptă deblocarea acordurilor cu UE. Aflat la Bruxelles în cursul acestei săptămâni, preşedintele Boris Tadici a fost anunţat că este "posibil" ca Serbia să obţină statutul de candidată la aderarea la UE în 2009.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reafirmat că Serbia va trebui mai ales să demonstreze o "cooperare deplină'' cu TPI.

După capturarea lui Karadzici, UE aşteaptă arestarea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici. În acest context, presa de la Belgrad a anunţat că Mladici a fost localizat, iar reţinerea sa ar fi iminentă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite