Kamikaze la 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un puşti de 13 ani şi o femeie au fost arestaţi pe când se pregăteau să comită un atentat sinucigaş în provincia Ghazni din Afganistan Guvernatorul unei provincii din centrul

Un puşti de 13 ani şi o femeie au fost arestaţi pe când se pregăteau să comită un atentat sinucigaş în provincia Ghazni din Afganistan

Guvernatorul unei provincii din centrul Afganistanului a scăpat ca prin urechile acului de un atac kamikaze, ce urma să fie comis de un copil şi o femeie.

Cei doi au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri, în spatele locuinţei oficialului afgan, a declarat ulterior purtătorul de cuvânt al guvernatorului, Ismail Jahangir. "Ambii purtau centuri cu explozibili şi încercau să intre în locuinţa guvernatorului", a precizat acesta.

Femeia şi copilul nu puteau vorbi în limbile oficiale din Afganistan - dari şi paştuna -, dar au răspuns la întrebările anchetatorilor în idiomul urdu (vorbit în Pakistan) şi arabă.
Şeful poliţiei locale a spus că femeia este originară din Multan, Pakistan, şi că a povestit că a venit în Ghazni pentru a comite un atentat sinucigaş, împreună cu trei persoane care nu au fost încă prinse.

"La Stampa" comentează că în Afganistan rareori sunt folosite femei pe post de kamikaze, deşi în luna mai o teroristă a provocat un măcel, detonând, în provincia sud-vestică Farah, centura cu explozibili pe care o purta sub burka. Şeful poliţiei din Ghazni nu a precizat dacă există o legătură de rudenie între femeia şi băieţelul capturaţi.

Anul trecut, un băiat de 14 ani, originar din Pakistan, a fost arestat în timp ce încerca să îl asasineze tot pe guvernatorul din Ghazni. Puştiul a fost graţiat de preşedintele afgan Hamid Karzai.

Copiii, ţinte ale îndoctrinării religioase

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor copiilor, în Afganistan minorii fac parte în mod frecvent din decorul teatrelor de luptă, fiind folosiţi în special de talibani ca şi "carne de tun" pentru actele de violenţă. În plus, cel puţin 200 de băieţi cu vârste sub 18 ani fac parte din efectivele poliţiei naţionale afgane (ANP) şi ale unei forţe de poliţie auxiliare semioficiale din provincia Kandahar.

La rândul lor, miliţiile locale din sudul ţării, plătite de guvern pentru a sprijini ANP, recrutează copii în scopuri militare (şi nu numai). Absenţa mecanismelor de control face aproape imposibilă monitorizarea utilizării copiilor-soldat.

Saeed Aqa Saqib, şeful poliţiei din Kandahar, a declarat recent că, în ultimele nouă luni, mai mulţi agenţi de poliţie au fost concediaţi, pentru că printre "colaboratorii" lor se aflau copii cu vârste sub 10 ani.

Minorii mai sunt folosiţi şi de firmele particulare de pază din agitata provincie Helmand, conform declaraţiei unui funcţionar occidental, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Luăm în serios problema copiilor-soldat şi nu vom mai tolera ca acest fenomen să se mai producă în cadrul unităţilor noastre
Saeed Aqa Saqib, şeful poliţiei din Kandahar

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite