Jurnalul unui doctor de la Auschwitz e de vânzare: ce a scris medicul SS despre experimentele pe evrei şi romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoriile originale ale doctorului german Josef Mengele, supranumit "Îngerul morţii" pentru experimentele derulate în lagărele de concentrare naziste, vor fi scoase la vânzare în Statele Unite.

Mengele a fost unul dintre medicii cu cel mai înalt rang din Auschwitz. După al Doilea Război Mondial, a fugit în America Latină, unde şi-a scris memoriile: reflecţii filosofice, poveşti biografice, poezii, transcrierea unor conversaţii, remarce politice, toate scrise între 1960 şi 1975 în timp ce se afla în Argentina, Paraguay şi Brazilia. Preţul lor de vânzare pleacă de la 300.000 - 400.000 de dolari. 95% din documente nu au fost niciodată publicate şi reprezintă o mină de aur pentru cercetători şi istorici. Volumul jurnalului ajunge la 3.500 de pagini, scrise de însuşi medicul nazist.

Josef Mengele, născut la 16 martie 1911 în Bavaria, a fost supranumit "Îngerul morţii" după ce, în calitate de căpitan SS, a iniţiat şi condus "selecţii" ale evreilor deportaţi din toată Europa pentru exterminarea lor de la Auschwitz-Birkenau şi a efectuat experimente medicale pe deportaţi, mai ales pe cupluri de gemeni.

La 17 ianuarie 1945, Mengele a fugit în Argentina. În 1959 a plecat în Paraguay, apoi în Brazilia. Un cadavru exhumat în 1985 a fost identificat ca fiind al lui, anul morţii fiind stabilit, cu aproximaţie, 1979.

Mengele a luat bacalaureatul cu note remarcabile, cu care a fost admis la Universitatea din München. A studiat medicina şi antropologia la München, Bonn şi Viena, luându-şi în 1935 doctoratul în antropologie cu o lucrare despre diferenţa rasială în structura maxilarului inferior.

Experimente

image

În 1943 a fost trimis în complexul de lagăre de concentrare nazist din Auschwitz. Mengele a profitat de ocazia de a-şi continua studiile asupra eredităţii, folosind deţinuţii drept cobai. Era interesat îndeosebi de gemeni.

Printre experimentele lui Mengele se numărau injectarea unor substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale şi cel puţin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi" prin sutura venelor lor. Un alt experiment a fost introducerea deţinuţilor în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară.

Conform depoziţiei unei foste lucrătoare din lagăr, Mengele a făcut experienţe şi pe femei, care erau supuse unor proceduri de sterilizare şi şocuri electrice.

Mengele s-a interesat şi de pitici, odată cu sosirea familiei Ovitz, o familie de artişti de circ români, pe care îi numea adesea „familia mea de pitici" şi pe care îi considera ilustrare perfectă a anormalului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite