Jurnalistul-"spion", eliberat de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ching Cheong a fost pus în libertate după doi ani şi jumătate. Jurnalistul Ching Cheong, corespondent al "New York Times" în China, a fost eliberat după ispăşirea a jumătate din

>> Ching Cheong a fost pus în libertate după doi ani şi jumătate.

Jurnalistul Ching Cheong, corespondent al "New York Times" în China, a fost eliberat după ispăşirea a jumătate din pedeapsă, el fiind găsit vinovat în 2005 pentru spionaj. Un tribunal din Beijing l-a condamnat atuncipe Cheong la cinci ani de închisoare.

Ching Cheong a fost eliberat ieri de autorităţile de la Beijing, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile chineze. Procesul, în care a fost acuzat de spionaj, a fost criticat dur de organizaţiile care militează pentru respectarea drepturilor omului din întreaga lume.

Jurnalistul chinez, care locuia în Hong Hong şi lucra ca şi corespondent al "New York Times", a fost arestat în 2005. Beijingul a susţinut atunci că acesta a cumpărat informaţii secrete din China, pe care ulterior le-a trimis în Taiwan. Acuzaţiile au fost respinse de către familia lui Cheong, dar şi de cotidianul la care acesta lucra, "Singapore`s Straits Times".


Eliberare-surpriză


Cheong se va întoarce în Hong Hong pentru a petrece noul an alături de familia sa. Cu toate că jurnalistul a fost eliberat, continuă să persiste mai multe întrebări. Astfel, Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong susţine că eliberarea sa este neaşteptată, cu atât mai mult cu cât nu a fost anunţată în prealabil de niciun fel de gest din partea autorităţilor chineze. "Regretăm faptul că a fost întemniţat cu toate că era nevinovat şi sperăm ca acest lucru să nu se mai întâmple vreodată", a declarat preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor.


Anumiţi analişti susţin că Cheong a fost eliberat tocmai pentru a se evita eventualele manifestaţii în timpul Olimpiadei din această vară, ce va avea loc la Beijing.
Organizaţiile nonguvernamentale plasează China printre statele care încalcă flagrant drepturile omului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite