Jurnalişti bruscaţi din cauza unui activist chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarişti străini au anunţat că au fost agresaţi şi respinşi cu brutalitate, în ultimele zile, în apropiere de casa unde militantul chinez pentru drepturile omului Chen Guangcheng este arestat la domiciliu, informează AFP.

Corespondenţii instituţiilor de presă „Le Monde", RFI şi „Le Nouvel Observateur", care au efectuat împreună, duminică, o vizită în satul Dongshigu, în provincia Shandong (est), au fost bruscaţi. „Am fost respinşi fără menajamente din vecinătatea casei lui Chen de şase, iar, ulterior, zece bărbaţi", a declarat, pentru AFP, jurnalistul Brice Pedroletti, de la „Le Monde". „Mi-au smuls echipamentul audio şi ­mi-au luat legitimaţia de presă", a spus şi Stéphane Lagarde, de la RFI, care a putut să îşi recupereze magnetofonul profesional, dar fără cardul de memorie. El a fost ameninţat de un ţăran, care agita o cărămidă. Ursula Gauthier, de la cotidianul „Le Nouvel Observateur", a fost, de asemenea, bruscată. „Au spus că sunt o brigadă de menţinere a ordinii în sat", a precizat ea, referindu-se la ţărani agresivi, cu un comportament ameninţător.

O echipă de la cotidianul „The New York Times" a fost, de asemenea, victima brutalităţii acestor membri ai unei miliţii locale. Poliţia locală a dezminţit aceste incidente. „Este imposibil ca poliţia noastră să utilizeze serviciile unor persoane pentru a-i bate pe jurnalişti", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt. Militanţii chinezi pentru drepturile omului se simt inspiraţi de victoria manifestanţilor din Egipt şi cred că regimul comunist de la Beijing se teme de situaţia din Orientul Mijlociu, notează DPA.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite