Jurnalişti împuşcaţi de ruşi în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reporter al unei televiziuni georgiene a fost împuşcat ieri chiar în momentul în care transmitea în direct dintr-o zonă în care nu se duceau lupte. Evenimentul evidenţiază numărul mare

Un reporter al unei televiziuni georgiene a fost împuşcat ieri chiar în momentul în care transmitea în direct dintr-o zonă în care nu se duceau lupte. Evenimentul evidenţiază numărul mare de victime din rândul jurnaliştilor.

Ceea ce este însă foarte grav este faptul că mulţi dintre aceştia au murit fie direct în tirurile artileriei sau ale bombardamentelor ruseşti, fie au fost chiar ţintiţi direct, de militari rămaşi necunoscuţi. Ruşii sunt totodată acuzaţi şi de faptul că ar folosi arme ilegale în războiul din Caucaz, dar şi trupe speciale care se ocupă cu violurille, cu jafurile şi cu distrugerile.

Între timp, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, sosită ieri la Tbilisi, a reuşit să-l convingă pe Mihail Saakaşvili să semneze acordul cu "ocupantul rus", după cum s-a exprimat liderul georgian.

Cinci reporteri de război au fost ucişi în conflictul din Caucaz şi mulţi alţii au fost răniţi, în majoritatea cazurilor aceştia căzând victime trupelor Moscovei

Un reporter de la o televiziune georgiană a fost împuşcat ieri în mână, chiar în timp ce transmitea în direct. Incidentul este doar ultimul dintr-o listă mai lungă.

Mass-media de la Tbilisi a postat pe site-ul YouTube imagini incredibile cu un reporter de război, de la o televiziune georgiană, ce a fost împuşcat în mână, chiar în timp ce transmitea în direct ultimele ştiri de pe front.

În timp ce jurnalista povestea georgienilor despre ajutorul umanitar ce sosea în zonă, în depărtare s-au auzit mai multe focuri de armă, ce păreau a fi fost trase dintr-o puşcă cu lunetă şi în niciun caz dintr-o armă automată.

În primele momente, aceasta s-a culcat la pământ, iar camera cu care era filmată nu mai surprinde absolut nicio fiinţă. Câteva secunde mai târziu, camera surprinde un coleg de-al jurnalistei ce încearcă să o ridice de jos. Pentru câteva clipe, emoţia este maximă, pentru că nimeni nu putea spune dacă jurnalista a supravieţuit sau nu.

Exemplu de curaj

În timp ce echipajul care o însoţea îi pune jurnalistei georgiene o vestă antiglonţ pe ea, aceasta se pregăteşte în mod uimitor să-şi continue comentariul de la faţa locului. Îşi descrie singură rana de la mână, în timp ce cameramanul măreşte imaginile pe locul în care glonţul a atins-o.

"Din nefericire, nu ştim încă ce s-a întâmplat. Am fost lovită de un glonţ. Puteţi vedea urma glonţului. Cel mai probabil a fost o puşcă cu lunetă", spune aceasta, conform traducerii în limba engleză realizate peste imaginile postate pe YouTube.

"Cel mai probabil a fost o armă uşoară, deoarece am o rană minoră. Nu pot spune nimic altceva în plus acum pentru că nu este nimeni lângă mine pe care să-l pot vedea şi nu am nicio idee cine m-a împuşcat", mai spune jurnalista.

Jurnalişti ucişi în Caucaz

De la începutul războiului din Caucaz, mai mulţi jurnalişti au fost ucişi sau răniţi grav, majoritatea dintre ei căzând victime gloanţelor ruseşti.

Astfel, chiar în primele zile ale conflictului, în momentul în care armata georgiană avansa în Osetia de Sud, doi jurnalişti ruşi ce însoţeau forţele Tbilisiului au fost ucişi de tirurile armatei ruseşti. Un alt eveniment tragic a avut în prim-plan doi georgieni, un fotograf şi şoferul acestuia.

Aceştia au fost ucişi în Gori, pe 12 august, de tirul forţelor ruseşti ce au făcut ravagii în oraşul georgian. Ultimul jurnalist ucis a fost un olandez, ce a decedat în bombardamentul aerian al forţelor aeriene ruseşti, îndreptat împotriva oraşului Gori.

În acelaşi bombardament au mai fost ucişi numeroşi civili, cel puţin cinci, după cifrele prezentate de televiziunea RTL. Un alt caz tragic a avut în prim-plan un jurnalist evreu, Zadok Iehezkeli, de la o publicaţie din Israel. Acesta a fost rănit grav la umăr şi la piept. A fost trimis de urgenţă la Tel Aviv pentru îngrijiri.

Un alt eveniment care poate demonstra premeditarea atacurilor împotriva jurnaliştilor i-au avut ca subiecţi pe patru reporteri din Turcia.

Un grup de militari neidentificaţi a tras asupra acestora în apropierea oraşului Gori, cu toate că cei patru ţipau: "Presa, presa". Unul dintre ei a fost împuşcat în cap, însă, din fericire, toţi patru au supravieţuit atacurilor. Atacul a avut loc duminică, 10 august, însă imaginile au fost făcute publice abia ieri.

Reporteri de război

Conform convenţiilor internaţionale semnate de toate statele lumii, în cazul unui conflict armat, jurnaliştii nu sunt consideraţi parte combatantă.

Cu toate acestea, în războaiele secolului XXI şi-au pierdut viaţa numeroşi jurnalişti. Astfel, conform ultimului raport, publicat în 2007 de organizaţia Reporteri fără Frontiere, de la începutul războiului din Irak au murit în Golf 37 de jurnalişti. Victime s-au înregistrat şi în alte zone de conflict. Astfel, au fost ucişi câte 3 jurnalişti în Sri Lanka şi în Columbia şi doi în Afganistan.

Condoleezza, la Tbilisi

Secretarul american de stat i-a oferit ieri, la Tbilisi, preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, acordul pentru încetarea focului în conflictul din Osetia de Sud, înainte ca acesta să semneze textul negociat cu Franţa.

Moscova a anuntat că în principiu susţine acordul, iar provinciile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia l-au semnat deja. "În urmă cu câteva zile, preşedintele Sarkozy a obţinut acordul ruşilor şi apoi al georgienilor pentru un plan în şase puncte", a afirmat Rice la sosire. "Acum trebuie să devină un acord oficial pentru încetarea focului, la acest aspect lucrăm", a declarat oficialul american.

"Voi vorbi cu preşedintele Saakasvili despre clarificările făcute de francezi", a explicat ea. "Apoi vom încerca să ajungem la un acord oficial pentru încetarea focului şi să determinăm forţele ruseşti să se retragă cât mai curând posibil", a adăugat oficialul american.

ONU va decide statutul Osetiei de Sud

Rice a subliniat că discuţiile cu Saakaşvili nu au vizat rezolvarea propriu-zisă a conflictelor legate de Osetia de Sud sau de Abhazia. Acest lucru se va întâmpla la alt forum, pe baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, ce recunosc integritatea teritorială a Georgiei.

Planul negociat de Sarkozy prevede retragerea trupelor ruseşti, dar permite misiuni limitate de patrulare ale trupelor ruseşti pentru menţinerea păcii. Şeful diplomaţiei americane a subliniat că aceasta "este numai o măsură temporară, până la sosirea observatorilor internaţionali".

Condoleezza Rice a primit ieri "sprijin" chiar de la Casa Albă. Preşedintele Bush a condamnat încă o dată, extrem de dur, intervenţia rusească din Georgia. Bush a vorbit despre politica "tiranică şi de intimidare" pe care o duce Rusia faţă de vecinii săi.

"Numai Rusia poate decide dacă va reveni în rândul statelor responsabuile sau dacă va continua o politică care nu promite decât confruntarea şi izolarea", a declarat Bush. La trei zile de la acceptarea armistiţiului, trupele ruseşti continuă să se afle în Georgia şi să folosească forţa împotriva armatei georgiene şi a civililor.

România, contributor pentru Georgia

Liderul abhaz, Serghei Bagaps, a declarat că în depozitele militare georgiene din defileul Kodori au fost descoperite cantităţi mari de armament, inclusiv arme de producţie românească şi americană.

"România a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a Codului de conduită al UE privind exporturile de armament", a informat MAE, într-un comunicat remis Mediafax.

Totodată, MAE arată că exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României.

Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilite la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive, conchide Ministerul de Externe.

Meleşcanu se va informa

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că România nu a exportat arme în Georgia, dar că se fac verificări pentru a vedea dacă nu au existat asemenea contracte "pe linie comercială", precizând că, dacă s-au făcut exporturi, acestea au fost prin intermediari. "Ministerul Apărării, aşa cum ştiţi, nu produce niciun fel de armament.

Nu am exportat nici arme, nici muniţie în Georgia, vom verifica dacă pe linie comercială au fost asemenea cazuri. Nu s-au exportat arme în zonele acelea de (conflict), iar dacă s-au exportat au fost prin intermediari", a afirmat Meleşcanu, răspunzând unei întrebări referitoare la declaraţiile liderului abhaz.

Proteste la Ambasadă

Ambasada Rusiei la Bucureşti a fost ieri pichetată de câteva zeci de persoane ce au protestat împotriva intervenţiei militare ruseşti din Caucaz. Protestatarii purtau steaguri ale României şi ale Georgiei, dar şi ale Uniunii Europene. Printre aceştia şi-au făcut loc chiar şi câţiva membri ai mişcării "Noua Dreaptă".

Moscova foloseşte arme interzise

Rusia a folosit bombe cu submuniţii în zonele locuite din Georgia, ceea ce a provocat moartea a cel puţin 11 persoane, acuza vineri într-un comunicat organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW), care militează pentru apărarea drepturilor omului.

HRW a spus că a ajuns la această concluzie după ce a vorbit cu mai multe victime, medici şi militari din Georgia, dar şi după examinarea unor fotografii ale impactului lăsat de astfel de bombe şi după analizarea unor înregistrări video făcute în momentul atacurilor.

Bombele, de tip RBK-250, au fost lansate la 12 august deasupra oraşului Ruisi, din regiunea Gori, în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud.

Atacul s-a soldat cu trei morţi, afirma HRW. În aceeaşi zi, oraşul Gori a fost lovit, de asemenea, de mai multe bombe cu submuniţii şi cel puţin opt civili au murit, printre care şi jurnalistul olandez Stan Storimans, potrivit HRW.

Alte zeci de persoane au fost rănite, printre care şi un alt jurnalist israelian, Zadok Yehezkeli. Rusia nu s-a alăturat Conferinţei de la Oslo din 2007, care cere interzicerea armelor cu submuniţii şi la care au subscris de atunci circa 100 de ţări.

Tbilisi a acuzat şi faptul că trupele ruseşti sunt însoţite în Georgia de mii de soldaţi care au comis jafuri şi violuri în regiune. "Această armată rusească este însoţită de soldaţi (ai trupelor n. red.) neregulate", care au comis jafuri, violuri, incendii, furturi, a spus Şaakaşvili, estimând că aceştia sunt câteva mii.

În sprijinul afirmaţiilor preşedintelui georgian au venit imagini surprinse de o cameră video, în care apare un grup de soldaţi ruşi în timp ce jefuiau o bancă din Gori. La ieşirea din bancă, ei cărau echipamente electronice şi ceea ce apărea a fi un sertar de la o casă de marcat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite