Jurnalist grec arestat pentru „Lista Lagarde”, a milionarilor greci suspectaţi de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra listă a milionarilor greci suspectaţi de evaziune fiscală, care fusese pierdută de autorităţi, a fost publicată prestigioasa revistă „Hot Pot"..

Revista „Hot Pot" a publicat sâmbătă o listă de 2.059 de nume transmisă autorităţilor elene în 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei.

Datele se refereau la clienţii eleni ai filialei HSBC din Geneva şi provenea din documente dezvăluite de un angajat al instituţiei financiare din Elveţia. Ele urmau a fi folosite pentru verificări în cazul unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, printre care preşedintele parlamentului grec, Vangelis Meimarakis , mai mulţi angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi mai mulţi oameni de afaceri. CD-ul care conţinea lista era însă de negăsit, după cum afirmau autorităţile de la Atena, iar oficialii diferitelor partide politice se acuzau reciproc de pierderea acestuia.

Guvernul, acuzat că-i protejează pe bogaţi


Noul guvern grec rezultat în urma alegerilor din iunie exclusese iniţial folosirea acestui document obţinut ilegal împotriva evazioniştilor fiscali, dar ulterior şi-a nuanţat poziţia, confruntat cu nemulţumirile tot mai mari ale populaţiei faţă de măsurile de austeritate şi cu acuzaţiile că îi protejează pe bogaţi. Ministrul de Finanţe, Iannis Stournaras, declarase săptămâna trecută că a cerut autorităţilor franceze să-i furnizeze o nouă copie a CD-ului.

Jurnalistul Kostas Vaxevanis, directorul şi proprietarul revistei „Hot Pot" a fost arestat duminică şi va compărea în faţa procuraturii din Atena. Presa de la Atena a scris că el este acuzat de încălcarea vieţii private a celor de pe listă. Reţelele de socializare din Grecia erau pline duminică dimineaţă de comentarii indignate, după anunţul poliţiei că "la ordinul procuraturii a fost deschisă o anchetă pentru găsirea şi arestarea responsabilului de publicarea listei în revista Hot Doc".

"În loc să aresteze hoţii şi miniştrii care încalcă legea, vor să aresteze adevărul", a comentat Kostas Vaxevanis sâmbătă seara, pe contul său de pe Twitter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite