Junta din Myanmar vrea să discute cu reprezentanţii SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul SUA în Myanmar, Shari Villarosa, a părăsit ieri Rangoon, îndreptându-se spre noua capitală a ţării, Naypyidaw, pentru o întâlnire cu reprezentanţi ai juntei birmaneze.

Reprezentantul SUA în Myanmar, Shari Villarosa, a părăsit ieri Rangoon, îndreptându-se spre noua capitală a ţării, Naypyidaw, pentru o întâlnire cu reprezentanţi ai juntei birmaneze. Majoritatea analiştilor politici au calificat întâlnirea drept "neobişnuită".

La Washington, Departamentul de Stat american a indicat că Statele Unite ale Americii le vor transmite "un mesaj foarte clar" generalilor birmanezi, pentru a-i determina să demareze un dialog "constructiv" cu toate grupurile de opoziţie, să pună capăt represiunii, să încurajeze reformele economice şi politice şi să acţioneze pentru libertăţi şi deschidere.

Joi, postul de televiziune oficial birmanez a anunţat că numărul unu al juntei, generalul Than Shwe, este dispus să se întâlnească cu activista Aung San Suu Kyi, aflată în arest la domiciliu, doar dacă aceasta nu va mai cere sancţiuni internaţionale. Disidenta birmaneză a respins însă oferta juntei.

China şi Rusia au anunţat că exclud orice acţiune a Consiliului de Securitate al ONU în Myanmar, afirmând că reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie este o problemă internă. Cele două ţări şi-au manifestat sprijinul pentru eforturile emisarului ONU Ibrahim Gambari, de promovare a reconcilierii naţionale în Myanmar.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite