Julian Assange, consemnat într-o vilă de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Justiţie din Londra a aprobat ieri, în apel, eliberarea condiţionată a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, cauţiunea fiind de 200.000 de lire (238.000 de euro).

Termenii eliberării prevăd că Assange va locui în vila luxoasă a lui Vaughan Smith, un celebru jurnalist freelancer şi proprietarul agenţiei de ştiri Frontline News.

Assange a solicitat judecătorului ca adresa să nu fie dezvăluită, dar cererea sa a fost respinsă. Vila, numită Ellingham Hall, e situată în ţinutul Norfolk din estul Angliei.

Fondatorul WikiLeaks, un site care publică note diplomatice americane, punând într-o situaţie jenantă Washingtonul, a fost arestat la 7 decembrie,  sub acuzaţia de agresiune sexuală, în baza unui mandat emis de Suedia.

Monitorizat permanent

Assange va fi monitorizat de către poliţie printr-un dispozitiv electronic, iar paşaportul său va rămâne în posesia autorităţilor. El trebuie să se afle în vilă cel puţin patru ore în fiecare noapte şi patru ore în fiecare zi şi trebuie să ia legătura cu poliţia zilnic.

Presa din Regat scrie că Assange se va bucura de compania selectă a unor celebrităţi britanice care îl susţin. Printre acestea se numără scriitoarea Jemima Khan, actriţa Bianca Jagger şi regizorul Ken Loach.

Următorul termen în procesul său de extrădare în Suedia este în ianuarie. Între timp, procurorul general al SUA, Eric Holder, a autorizat „măsuri semnificative" privind o anchetă penală în cazul WikiLeaks, dar a refuzat să dea detalii.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite