Judecata supravieţuitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii a mii de bosniaci supravieţuitori ai masacrului de la Srebenica cheamă în judecată ONU şi Guvernul Olandei pentru eşecul de a-i proteja pe civili în 1995, când forţele sârbilor

Avocaţii a mii de bosniaci supravieţuitori ai masacrului de la Srebenica cheamă în judecată ONU şi Guvernul Olandei pentru eşecul de a-i proteja pe civili în 1995, când forţele sârbilor bosniaci au măcelărit 8.000 de localnici. Circa 200 de persoane din Bosnia, din grupul numit "Mamele din Srebenica", au călătorit în Olanda pentru a asista la depunerea plângerii civile, de către casa de avocatură olandeză Van Diepen Van der Kroef - informează Sydney Morning Herald. Pe timpul războiului bosniac, ONU a declarat Srebenica - asediată de trupe sârbe - arie protejată pentru civili.

Dar cei 450 de militari din forţele de menţinere a păcii au asistat neputincioşi când trupele sârbilor bosniaci au separat femeile de bărbaţi - pe care i-au dus cu autobuzele şi i-au ucis, după care le-au aruncat trupurile într-o groapă comună. O comisie independentă a disculpat trupele olandeze, pe motiv că erau reduse numeric, slab înarmate şi instruite să tragă doar în autoapărare. Un raport din 2002 face însă guvernul olandez parţial vinovat de respectiva situaţie militară - ceea ce a dus la demisia cabinetului Wim Kok. Acum, Olanda ajută anual Bosnia cu 20 milioane de dolari, o treime fiind destinaţi proiectelor de reconstruire din Srebenica.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite