John McCain vrea ca SUA să furnizeze arme opoziţiei siriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi senatori republicani americani, John McCain (Arizona), fost candidat la preşedinţia SUA în 2008, şi Lindsey Graham (Carolina de Sud), au întocmit o serie de propuneri de ajutor diplomatic, umanitar şi militar care ar implica SUA direct în efortul de a-l răsturna de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.

McCain şi Graham pledează în favoarea înarmării opoziţiei siriene, în condiţiile insurgenţei care a apărut în această ţară împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

Cei doi senatori, care sunt şi în comisia pentru armată a Senatului american, au declarat că luptătorii rebeli merită să fie înarmaţi şi că a-i ajuta să lupte cu guvernul sirian ar contribui la efortul Washingtonului de slăbi Iranul.

Siria se bazează pe Iran pentru susţinere financiară şi militară, iar guvernele de la Damasc şi Teheran fac parte din aceeaşşi sectă. Iranul este susţinut puternic de minoritatea şiită din Siria şi de secta alawită, care face parte din această minoritate şi care domină în prezent clasa conducătoare din Siria.

SUA ar putea lucra „prin ţări din lumea a treia"

„Cred că există metode de a asigura arme opoziţiei fără implicare directă din partea SUA", a spus McCain. „Iranienii şi ruşii îi furnizeazăarme lui Bashar Assad. Oamenii care sunt masacraţi merită să aibă posibilitatea de a se apăra", a declarat McCain.

Senatorul McCain a spus că SUA nu va trebui să trimită arme direct opoziţiei din Siria, dar ar putea lucra „prin ţări din lumea a treia" şi prin intermediul Ligii Arabe.
Graham a propus şi el ca Liga Arabă, care a cerut plecarea lui Assad, să fie intermediarul.

Un efect secundar al intervenţiei SUA ar fi slăbirea Iranului. „Separând Siria de Iran ar putea fi la fel de important ca şi sancţiunile pentru combaterea programului nuclear al Iranului", a spus Graham.

Ambii senatori l-au îndemnat pe preşedintele american, Barack Obama, să critice Siria mai mult decât o face şi să arate sprijinul Americii pentru opoziţia siriană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite