Joe Biden critică "valorile" lui Mitt Romney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden a criticat "valorile" candidatului republican la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, şi a lansat o avalanşă de complimente la adresa preşedintelui Barack Obama, joi seara, în faţa convenţiei democrate, relatează AFP.

Într-un discurs de aproape 40 de minute, Biden, în vârstă de 69 de ani, l-a salutat pe preşedintele Obama afirmând că are "un suflet mare" dar şi o "coloană vertebrală de fier" în momentul în care trebuie să ia decizii dificile.

"Şi cred că a înţeles cât de loial îi sunt", a asigurat acesta care, ca şi Obama, a traversat dintr-o parte în alta, de la începutul campaniei electorale, statele potenţial decisive la 6 noiembrie.

Biden, care încă dinainte ca Obama să facă din aceasta punctul central al campaniei sale, a beneficiat de imaginea unui apărător al clasei muncitoare şi mijlocii, a afirmat că americanii sunt "la răscrucea istoriei". "Direcţia în care ne vom îndrepta depinde de voi", a declarat el.

Vicepreşedintele a revenit asupra a două teme, salvarea industriei auto americane la începutul mandatului lui Obama, în 2009, şi raidul din mai 2009 în care a fost ucis liderul Al-Qaida Osama ben Laden.

El nu a rezistatsă nu folosească expresia sa favorită: "graţie actelor pe care el (Obama) le-a întreprins, graţie hotărârii muncitorilor americani şi curajului fără egal al forţelor noastre speciale, putem spune de acum cu mândrie (...) că Osama ben Laden este mort, iar General Motors trăieşte".

Biden, care ca şi Obama, a primit oficial, joi, la Charlotte (North Carolina, sud-est) învestitura formaţiunii sale pentru a candida la un al doilea mandat la 6 noiembrie, alături de preşedintele în exerciţiu, a apreciat că "cei doi bărbaţi care vor să conducă ţara în următorii patru ani au viziuni despre viitor şi valori fundamental diferite".

"Guvernatorul Romney crede într-o economie globalizată, în care locul unde companiile americane îşi depozitează banii sau creează locuri de muncă nu are prea mare importanţă", a afirmat Biden, făcând aluzie la investiţiile fostului guvernator de Massachusetts şi antreprenor multimilionar în paradisuri fiscale.

De mai multe luni, echipa de campanie a lui Obama pune la îndoială practicile sociale ale fostei companii de investiţii a lui Romney, Bain Capital, în firmele pe care le-a preluat.

"Am fost fascinat, săptămâna trecută, când guvernatorul Romney a declarat că atunci când va fi preşedinte va efectua un turneu pentru locuri de muncă. Ei bine, cu susţinerea pe care o acordă delocalizării, va fi un turneu în străinătate", a ironizat Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite