Jocurile murdare de pe Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FBI a demarat o operaţiune masivă în care 120 de suspecţi sunt investigaţi pentru tranzacţii ilicite la bursă. Purtătorul de cuvânt al acestei campanii este actorul Michael Douglas.

Numărul persoanelor anchetate ar putea face din această investigaţie cea mai mare de acest fel din istoria modernă, scrie presa americană. Guvernul federal a luat în colimator circa 240 de indivizi, printre care brokeri ai fondurilor de hedging  şi persoane din interiorul unor companii care şi-au comunicat ilegal informaţii interne, în scopul unor tranzacţii bazate pe informaţii privilegiate la bursă ("insider trading").

Circa jumătate dintre aceştia (120) sunt "ţinte", ceea ce înseamnă că oficialii cred că ei au încălcat legile. Restul sunt  "subiecţi" în cadrul investigaţiilor, ceea ce înseamnă că anchetatorii cred că aceştia ar putea să fi comis infracţiuni şi i-au abordat sau ar putea să-i abordeze pentru a culege probe. "I-am identificat, iar acum strângem probe pentru trimiterea lor în judecată", a declarat David Chaves, un agent FBI, într-o conferinţă de presă.

Chaves conduce una dintre cele două echipe de anchetatori care realizează aceste investigaţii. Numărul mare de "ţinte" ale anchetei, denumită de agenţii FBI "Perfect Hedge" ("Acoperirea Perfectă"), arată că investigaţia e mai largă şi mai profundă decât se credea şi că ar putea deveni cea mai amplă de acest fel din istoria modernă. Acest anunţ vine în urma unui şir de trimiteri în judecată şi condamnări pentru tranzacţii ilegale. De la sfârşitul lui 2009, procurorii au acuzat oficial 66 de persoane din cadrul fondurilor de hedging sau al altor tipuri de companii. Dintre acestea, 57 au fost condamnate.

Michael Douglas (alias Gekko), simbolul campaniei FBI

„Lăcomia e bună"

În timpul conferinţei de presă, ţinută la câteva blocuri de Wall Street, FBI a lansat un clip publicitar împotriva tranzacţiilor ilegale bazate pe informaţii privilegiate, realizat împreună cu actorul Michael Douglas şi transmis pe canalele Bloomberg şi CNBC. Douglas a fost ales deoarece persoanjul Gekko, interpretat de acesta în seria de filme "Wall Street" (1987), era un om de afaceri îmbogăţit din tranzacţii privilegiate care a ajuns până la urmă la ruină din cauza acestor practici. El a făcut celebră fraza: "Lăcomia e bună".

Prin această iniţiativă, FBI încearcă să stopeze fraudele bursiere şi, mai ales, tranzacţiile realizate pe baza unor informaţii interne, cunoscute doar de agenţii de bursă care administrează un anumit produs financiar. Rolul clipului este şi de a încuraja pe toţi cei care au informaţii despre astfel de ilegalităţi să le denunţe. În cazurile majore de tranzacţii privilegiate din anii 1980, "în general, numărul oamenilor dintr-un anume cerc era până în 10", a declarat unul dintre avocaţii care se ocupau atunci de aceste cazuri, Barry Goldsmith. Actualele cercuri sunt mult mai mari, implicând bancheri, analişti, persoane din interiorul corporaţiilor, consultanţi şi brokeri, a spus el.

Aceste dezvăluiri indică faptul că ar putea fi operate arestări în firme de pe Wall Street şi în alte corporaţii americane şi că aceste arestări ar putea continua mai mulţi ani. În ultimul an, guvernul a câştigat în instanţă o serie de cazuri, în care au fost obţinute condamnări pe baza unor probe, cum ar fi înregistrări telefonice sau alte metode de investigaţie care, pe vremuri, erau folosite numai în cazuri de terorism şi de trafic de droguri.

Michael Douglas (alias Gekko), simbolul campaniei FBI

În 2011, Raj Rajaratnam, fostul manager şi fondator al fondului de investiţii Galleon Group, a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 10 milioane de dolari, într-unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de „insider trading" din istoria SUA. În procesul care a urmat, circa 24 de persoane au fost trimise la închisoare, cu sentinţe care variază între câteva luni şi zece ani. Într-o declaraţie publică, directorii FBI au arătat că vor continua să îi urmărească „pe cei care înşală sistemul".

Michael Douglas, colaborator cu FBI

Michael Douglas, interpretul magnatului veros din lumea finanţelor Gordon Gekko în filmele din seria „Wall Street", a devenit noul purtător de cuvânt al FBI împotriva comerţului ilicit de la bursă.

În filmul original, lansat în 1987, personajul interpretat de Michael Douglas a rostit o frază care a devenit de atunci celebră: „Greed is good!" (Lăcomia e bună). Pentru criticii de film şi iubitorii de cinema, această frază caracterizează foarte bine excesele comise pe Wall Street în ultimele decenii şi problemele economice cauzate ulterior de acestea. În noul său rol de purtător de cuvânt al FBI, Michael Douglas i-a avertizat pe directorii de pe Wall Street în legătură cu riscurile unei astfel de atitudini.

„Filmul reprezintă o ficţiune, dar problema e una reală", a declarat starul american. „Economia noastră e tot mai dependentă de succesul şi de integritatea pieţelor financiare. Dacă o afacere pare prea bună pentru a fi adevărată, atunci probabil chiar aşa este", a mai spus acesta.

Cercuri largi

În cazurile majore de trazacţii privilegiate din anii 1980, în general, numărul oamenilor dintr-un anume cerc era până în 10. Actualele cercuri sunt mult mai mari, implicând bancheri, analişti, persoane din interiorul corporaţiilor, consultanţi şi brokeri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite