Jocurile Olimpice, ameninţate de terorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două explozii produse la bordul unor autobuze au provocat ieri moartea a două persoane şi rănirea altor 14 în oraşul Kunming din sud-vestul Chinei. Incidentele, care survin la trei

Două explozii produse la bordul unor autobuze au provocat ieri moartea a două persoane şi rănirea altor 14 în oraşul Kunming din sud-vestul Chinei.

Incidentele, care survin la trei săptămâni înainte de debutul Jocurilor Olimpice, au determinat autorităţile chineze să avertizeze că evenimentul sportiv ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste. Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului pentru siguranţă publică, "este vorba despre un caz de sabotaj".

Beijingul a instituit deja măsuri de securitate draconice, în vederea evenimentului sportiv care va începe la 8 august. Pe lângă forţa antiterorism, care numără 100 de mii de oameni, au fost desfăşurate rachete sol-aer în zonele în care vor avea loc principalele competiţii ale Olimpiadei.

Organizaţiile pentru drepturile omului consideră însă că Beijingul se foloseşte de aşa-zisa ameninţare teroristă pentru a suprima nemulţumirile interne, în special în regiunile Tibet şi Xinjiang, unde locuiesc peste opt milioane de musulmani uiguri.

Bush, Putin şi Sarkozy, posibile victime ale teroriştilor

Numărul mare de lideri importanţi ai lumii, care şi-au confirmat deja prezenţa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, legitimează îngrijorarea autorităţilor chineze vizavi de un potenţial atac terorist.

Printre greii scenei politice internaţionale care şi-au confirmat deja participarea sunt premierul rus, Vladimir Putin, preşedintele SUA, George Bush, preşedintele Franţei, Nikolas Sarkozy, al Israelului, Shimon Peres, dar şi al Turciei, Abdullah Gull.

Alţi lideri precum primul ministru britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel şi primul ministru canadian, Stephen Harper nu vor participa la ceremonia de deschidere a J.O.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite