Joaca de-a Mickey Mouse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a fost acuzată zilele trecute că aplică o politică de genul desenelor animate cu Mickey Mouse în cazul tranzacţiilor cu certificate de CO2  pe piaţa europeană.

Executivul european este deja ţinta criticilor, după ce tranzacţiile cu certificate de dioxid de carbon au fost suspendate în mai multe ţări europene în urma unor suspiciuni de fraudă. Comisia a postat pe site-ul său, la 21 ianuarie, un comunicat prin care informează că membrii comitetului pentru combaterea schimbărilor climatice din cadrul Uniunii Europene au decis să interzică începând cu 1 ianuarie 2013 majoritatea tipurilor de compensaţie pentru emisiile de CO2. Motivul? Aceste compensaţii sunt ţinta abuzurilor. O jumătate de oră mai târziu, Comisia a anulat comunicatul. Prea târziu însă. Preţul certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră crescuse la 11,84 de dolari, recordul ultimelor trei luni. Preţul a revenit la normal după vânzări masive.

Trei ore mai târziu, Comisia Europeană a postat un al treilea comunicat, în care se spunea că totuşi compensaţiile pentru două tipuri de gaz cu efect de seră vor fi anulate din 2013, începând cu luna mai. „Este o greşeală imensă a Comisiei Europene. Mai mulţi comercianţi au pierdut sume importante de bani în ziua aceea. Dacă îmi doream o piaţă a tranzacţiilor de tip Mickey Mouse, mă duceam la Disneyland", a declarat un comerciant. „Executivul european este exact la nivelul la care era în 2006. Nici acum nu este în stare să publice corect informaţii legate de evoluţia pieţei", a apreciat un alt comerciant de certificate de CO2.

Aceasta este doar una dintre greşelile făcute de CE. Recent, tranzacţionarea de certificate de CO2 pe piaţa europeană a fost suspendată, după ce hackerii au reuşit să pătrundă în registrele naţionale ale unor state membre UE, sustrăgând mai multe credite de carbon, care apoi au fost vândute. Deficienţele din sistemul de securitate în domeniu au fost demonstrate şi de incidentul din noiembrie 2010. Hackerii au accesat atunci conturile de certificate CO2 deţinute de compania elveţiană Holcim la Registrul Naţional al Emisiilor de gaze cu efect de seră, sustrăgând certificate de 15 milioane de euro.

„The Guardian" (Marea Britanie) 21 ianuarie 2011

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite