"Jirga păcii" afgano-pakistaneză a cerut eradicarea talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa preşedintelui pakistanez la sfârşitul adunării tribale din Afganistan, de la al cărei debut a lipsit, a întărit mesajul de luptă comună împotriva teroriştilor şi a celor care

Prezenţa preşedintelui pakistanez la sfârşitul adunării tribale din Afganistan, de la al cărei debut a lipsit, a întărit mesajul de luptă comună împotriva teroriştilor şi a celor care îi sprijină pe talibani, fără a fi ei înşişi extremişti.

Departe de a fi împăcate istoric, relaţiile dintre Afganistan şi Pakistan au fost şi mai tensionate de resurgenţa talibanilor în regiunea de interferenţă a triburilor paştune de la graniţa comună. După ce a acuzat în mod repetat Pakistanul că găzduieşte talibani şi militanţi Al-Qaida retraşi din Afganistan, preşedintele Hamid Karzai a vorbit acum adunării de 700 de lideri tribali despre reconstruirea încrederii între Kabul şi Islamabad.

La rândul său, preşedintele Pervez Musharraf a recunoscut că talibanii primesc sprijin în regiunile tribale ale Pakistanului şi a cerut liderilor tradiţionali ai regiunii să împiedice ca o minoritate să mineze eforturile de aducere a prosperităţii în acele zone uitate de modernitate, în timp ce restul Asiei a luat-o înainte.
Mai concret, generalul Musharraf a repetat că armata pakistaneză a arestat seniori talibani şi că duce pro-
priul război cu aceştia în zonele sale tribale.

La "jirga păcii" nu au participat însă bătrânii triburilor din Waziristan, regiunea pakistaneză cea mai instabilă, pe motiv că fără reprezentanţii talibanilor la discuţii acestea nu pot aduce nicio soluţie.
Pe de altă parte, "puternicele legături de secole" dintre Afganistan şi Pakistan sunt încă marcate de un diferend istoric asupra liniei de demarcaţie lăsate de retragerea colonială britanică, prin care liderii afgani se văd văduviţi de teritorii paştune acum pakistaneze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite