Jean-Marc Ayrault, un premier al „consensului“ pentru Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia instalat la Palatul Elysée, François Hollande l-a numit în fruntea Guvernului pe un fidel de-al său, Jean-Marc Ayrault, 62 de ani, liderul grupului socialist din Adunarea Naţională.

Jean-Marc Ayrault este deputat-primar la Nantes (vest), dar nu are nici un fel de experienţă guvernamentală. Recent, Hollande declara că va numi premier pe cineva care „cunoaşte bine deputaţii, partidul, dar şi pe el, pentru „că e mai bine să ne înţelegem".Francois Hollande, care se prezintă drept un preşedinte "al normalităţii", şi-a ales un premier "normal", fără scandaluri în trecut şi cunoscut pentru organizare, scrie „Le Monde“.

Pudic, modest, Ayrault nu s-a dat niciodată în spectacol. Atunci când simte nevoia să se relaxeze, el se retrage pe o insulă, unde ascultă muzică şi dansează tango, potrivit apropiaţilor săi.

Premierul se aseamănă în multe privinţe cu preşedintele: nu iubeşte luxul, are un automobil Volkswagen din 1988 pe care îl ţine mai mult în garaj pentru că preferă să meargă cu trenul, iar în vacanţă a fost cu soţia, Brigitte, profesoară de franceză, cu rulota. Hollande şi Ayrault s-au cunoscut în 1997, în timpul unui prânz, la Matignon, pe când premier era Lionel Jospin.

Fost profesor de germană

Între cei doi s-a legat o prietenie strânsă, chiar dacă vin din cercuri diferite: preşedintele din promoţia Voltaire de la Ena, iar premierul un germanofil asumat, cu strânse legături în Partidul Social Democrat din Germania (SPD). Ayrault este liantul care reuşeşte să găsească consensul într-un grup de 200 de membri şi uneori nu a fost uşor dacă ar fi să luăm ca exemplu votul privind Mecanismul de Stabilitate European sau cel privind genocidul armean.

Toate aceste calităţi l-ar fi recomandat demult pentru funcţia de ministru, dar o condamnare de şase luni cu suspendare, în 1997, pentru favoritism, i-a barat accesul spre cele mai înalte funcţii. Partidul socialist a trebuit să oprească, săptămâna trecută, un început de polemică vizându-l pe Ayrault asupra căruia apasă acestă veche condamnare pentru favoritism. Numirea lui Jean-Marc Ayrault, fost profesor de germană, ar trebui să fie bine primită la Berlin.

Reformator prudent şi pragmatic, Ayrault este cunoscut pentru simţul său politic deosebit. El ştie să îşi judece adversarii, să măsoare corect raportul de forţe, dar stăpâneşte şi arta compromisului, fără a renunţa la direcţiile majore pe care le urmăreşte.

Criticii îi reproşează însă adesea lipsa de carismă şi faptul că nu este dispus să îşi asume riscuri.

Premierul Jean-Marc Ayrault va anunţa componenţa cabinetului său miercuri seara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite