Jean-Francois Bureau, adjunct al secretarului general NATO, divizia Diplomaţie Publică: "Reîntoarcerea Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean-Francois Bureau, adjunct al secretarului general NATO, divizia Diplomaţie Publică, explică, într-un interviu pentru ziarul "Adevărul", beneficiile reîntoarcerii Franţei în Alianţă,

Jean-Francois Bureau, adjunct al secretarului general NATO, divizia Diplomaţie Publică, explică, într-un interviu pentru ziarul "Adevărul", beneficiile reîntoarcerii Franţei în Alianţă, dar şi provocările cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică în prezent.

- Campania din Afganistan şi divergenţele dintre aliaţi au avut un impact negativ asupra imaginii
NATO?

- NATO este o alianţă formată din ţări democrate, suverane, care au decis să meargă împreună în Afganistan, să lupte împotriva terorismului, să ajute la construcţia acestei ţări. Suntem conştienţi că trebuie să facem mai mult. Ne confruntăm cu dificultăţi, dar oamenii doresc un angajament puternic al Alianţei şi suntem încrezători că îl vom obţine la Bucureşti.

- Cum poate NATO schimba percepţia de organizaţie militară ostilă în ochii cetăţenilor din fostele republici sovietice?

- De la sfârşitul Războiului Rece, NATO s-a schimbat foarte mult. De fapt, s-a schimbat atât de mult, încât cei care lucrau cu NATO în timpul Războiului Rece şi cei care lucrează azi se confruntă cu probleme şi întrebări diferite. Valorile sunt însă aceleaşi: consolidarea drepturilor omului, a legilor.

Toate ţările care vor să devină membre ale Alianţei trebuie să respecte şi să construiască aceste principii democratice. Este un element-cheie de care sunt convins că se ţine seama atunci când oficialii din aceste ţări decid. Nu ne putem imagina o ţară care doreşte să se alăture NATO fără un puternic suport din partea opiniei publice, deşi, până la urmă, şefii de stat şi de guvern vor avea ultimul cuvânt.

- Cum comentaţi intenţia Franţei de a reveni în structurile militare ale NATO?

- Cred că pentru ţările membre ale Alianţei este o oportunitate, pentru că Franţa este acum la conducerea KFOR - trupele internaţionale de menţinere a păcii în Kosovo, iar generalii francezi au condus în trecut şi Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din Kabul.

Din punctul de vedere al NATO este un angajament puternic militar şi operaţional al Franţei. Sentimentul ţărilor membre NATO este că ar putea fi o bună ocazie pentru a ajuta Alianţa să continue transformarea care a început acum 50 de ani.

- Din cauza campaniei SUA în Irak, NATO are o imagine negativă în lumea islamică. Credeţi că acest lucru afectează lupta împotriva terorismului dusă de Alianţă?

- NATO este acum extrem de implicată în Afganistan şi Kosovo, două ţări în care o mare parte a populaţiei este apropiată de religia musulmană. Construirea parteneriatelor, a democraţiei are nevoie de implicarea tuturor părţilor.

Iar acest lucru se poate observa din cooperarea cu ţările din zona mediteraneană. Sunt şapte ţari, şase dintre acestea sunt arabe şi toate cer să ne angajăm mai mult. Am semnat un program de cooperare individuală cu Israel şi Egipt, ceea ce arată foarte clar că NATO nu este numai gata să lucreze cu toate aceste ţări, dar multe dintre ele vor să lucreze cu NATO.

Şi nu trebuie să uităm că avem şi cooperarea de la Istanbul, iniţiativă prin care patru state din regiunea Golfului colaborează deja cu NATO. Acestea sunt motive care ne fac să fim încrezători în cooperarea Alianţei cu ţările musulmane.

Un francez pentru imaginea Alianţei

Înainte de preluarea funcţiei de la Bruxelles, Jean-Francois Bureau a fost, timp de nouă ani, directorul departamentului de comunicare din Ministerul francez al Apărării, dar şi purtător de cuvânt al acestei instituţii. Din septembrie 2007, Bureau s-a alăturat Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în sarcina căreia se află promovarea imaginii Alianţei.

Parisul ţinteşte conducerea Comandamentului Alianţei din sudul Europei

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va încerca să obţină sprijinul Marii Britanii pentru ca un francez să preia conducerea Comandamentului NATO din sudul Europei, în schimbul suplimentării contingentului ţării sale din Afganistan, relatează "Daily Telegraph".

Sarkozy începe azi o vizită de stat în Marea Britanie în care va fi însoţit de soţia sa, Carla Bruni. Presa scrisese anterior că Sarkozy va profita de vizită pentru a anunţa că Franţa va trimite încă o mie de militari în Afganistan, în condiţiile în care insuficienţa trupelor NATO din această ţară va fi prioritară pe agenda summitului Alianţei de săptămâna viitoare de la Bucureşti.

Un anunţ oficial privind suplimentarea contingentului francez va fi făcut la summit, dar surse citate anterior de presă afirmau că Sarkozy va face un anunţ în acest sens încă din timpul vizitei în Marea Britanie, pentru a-şi sublinia angajamentul în favoarea NATO. Potrivit "Telegraph" însă, Sarkozy doreşte sprijinul premierului britanic Gordon Brown pentru obţinerea de către Franţa a conducerii Comandamentului Forţelor Aliate din Sudul Europei (Allied Forces South Europe, AFSOUTH), aflat la Napoli.

Funcţia este deţinută în mod tradiţional de un american, cu un adjunct italian şi un şef de Stat Major britanic. Negocierea acestei funcţii se înscrie în iniţiativa lui Sarkozy de a readuce Franţa în structura militară integrată a Alianţei, din care Charles de Gaulle s-a retras în 1966. În schimbul acestei reveniri a Franţei, Sarkozy doreşte ca Statele Unite să nu se opună dezvoltării unei politici europene de apărare coordonată cu cea a NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite