Japonia, ţara care fentează dezastrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niponii reprezintă un exemplu mondial pentru felul în care reuşesc să iasă cu bine din vitregiile naturii Cutremurele sunt o problemă la ordinea zilei în Japonia, la fel ca şi

Niponii reprezintă un exemplu mondial pentru felul în care reuşesc să iasă cu bine din vitregiile naturii

Cutremurele sunt o problemă la ordinea zilei în Japonia, la fel ca şi ameninţările cu valuri tsunami. La cât de intens şi de des se zguduie pământul acolo, daunele ar trebui să fie mult mai mari, ca şi pierderile de vieţi omeneşti. Arhipelagul nipon pare să deţină însă un secret al supravieţuirii, ce îl ajută să iasă viu şi (aproape) nevătămat din impactul cu dezastrele naturale.

La începutul săptămânii, în nord-vestul Japoniei a avut loc un cutremur puternic (6,8 grade pe scara Richter), care a ucis nouă persoane, în timp ce alte 1.000 au fost internate în spital cu răni mai mult sau mai puţin grave. Epicentrul acestuia s-a aflat la circa 250 km nord-vest de Tokyo.

Spre deosebire de alte seisme, acesta a dus la închiderea centralei nucleare de la Kashiwazaki Kariwa (cea mai mare din lume), din cauza unor scurgeri radioactive. Trenurile locale şi naţionale au fost oprite, după ce unul dintre ele a deraiat, fără să fie menţionată vreo victimă însă.

Ca şi în alte dăţi, controlul situaţiei a fost preluat de autorităţi, iar localnicii şi-au dat tot concursul pentru readucerea lucrurilor, pe cât posibil, la normal. În astfel de cazuri, prima care "intră în scenă" este Agenţia de Meteorologie, care avertizează dacă, în urma cutremurului, există (sau nu) riscul producerii unor valuri tsunami. Apoi, Centrul de seismologie prezintă situaţia replicilor şi, dacă este cazul, lansează un semnal de alarmă referitor la intensitatea acestora.

De fiecare dată sunt activate centrele de evacuare, unde sosesc numeroşi medici, ce le dau o mână de ajutor echipelor de intervenţie, din care fac parte şi militari.

Shut-down guvernamental

Inteligenţa şi organizarea de excepţie a poporului japonez şi-au pus amprenta în primul rând asupra modului în care au înţeles să "păcălească" vitregia condiţiilor ambientale. Fiind o zonă afectată deseori de cutremure, niponii şi-au construit casele "pe orizontală", din materiale uşoare (pentru interior este folosit, spre exemplu, un anume tip de hârtie), acoperite cu ţiglă.

Locuinţele lor sunt o perfectă îmbinare între bun-gust şi simţ practic, ele fiind foarte uşor de părăsit în cazul unui seism puternic. Cum era de aşteptat, japonezii pariază şi pe extraordinara lor tehnologie pentru a ieşi cu bine din situaţii de criză provocate de catastrofe naturale.

Astfel, de puţin timp a fost activată o reţea guvernamentală, la care sunt conectate fabrici, spitale ori diverse instituţii capabile să trimită mai departe un mesaj de alertă în caz de sinistru. Odată mesajul primit, se salvează automat lucrările şi datele din computere şi, totodată, aparatele se sting.

De asemenea, japonezii au început să folosească un sistem satelitar, capabil să transmită în cel mai scurt timp avertizări referitoare la tsunami sau alte catastrofe naturale, în aşa fel încât populaţia să poată fi evacuată cât mai repede posibil.

Iar pentru viitorul apropiat, este prevăzută instalarea unor structuri informaţionale prin intermediul cărora, în cazul unui seism puternic, fluxul de gaz metan din conducte să fie oprit automat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite