Japonia, retrogradată de Moody’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare Moody’s a redus ieri ratingul Japoniei cu o treaptă, de la „Aa2“ la „Aa3“, cu perspectivă stabilă. Decizia a fost luată ca urmare a creşterii accentuate a datoriei publice începând cu 2009 şi a mediului politic instabil, o piedică în calea adoptării unor strategii economice eficiente.

Datoria publică a Japoniei depăşeşte 200% din Produsul Intern Brut. Anunţul a survenit la o zi după ce premierul Naoto Kan a anunţat că va demisiona în curând. Succesorul său va fi al şaselea premier al Japoniei în cinci ani.

Cutremurul şi tsunamiul produse la 11 martie, care au provocat criza nucleară de la Fukushima, au afectat redresarea economică, iar perspectivele unei creşteri economice sunt slabe, au anunţat analiştii Moody's. În aceste condiţii, guvernul va avea o sarcină foarte dificilă în încercarea de a-şi atinge ţintele de deficit bugetar pe termen scurt. Cu toate acestea, agenţia a stabilit că perspectiva ratingului este stabilă datorită mediului de afaceri solid şi a înclinaţiei companiilor japoneze de a achiziţiona obligaţiuni emise de Guvernul de la Tokyo.

Acuzaţii de corupţie

Moody's anunţase că se pregăteşte să reducă ratingul Japoniei, astfel că reacţia pieţelor nu a fost una semnificativă. Yenul a pierdut foarte puţin în raport cu dolarul, iar Bursa din Tokyo a închis în uşoară scădere - 1,1%. Standard & Poor's a scăzut calificativul Japoniei încă din luna ianuarie. În timp ce agenţiile de rating îşi văd de treabă, atacurile la adresa lor se înmulţesc. William Harrington, care a lucrat timp de 11 ani pentru Moody's, a acuzat agenţia de corupţie.

Harrington spune că analiştii Moody's acordau ratinguri bune pe bandă rulantă pentru a-şi păstra clienţii plătitori şi pentru a rămâne competitivi în raport cu celelalte agenţii. Analistul mai susţine că cei care se opuneau acordării incorecte a unor ratinguri erau „transferaţi, penalizaţi, hărţuiţi sau concediaţi", întrucât se considera că poziţia lor dăunează afacerilor companiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite