Japonia este în stare de alertă maximă din cauza posibilei lansări a rachetei nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat joi că Japonia este în stare de alertă maximă, cu câteva minute înainte de deschiderea ferestrei de lansare de către Coreea de Nord a rachetei sale, relatează AFP.

"Sperăm că vor da dovadă de reţinere în ultimul moment", a declarat Noda, Japonia şi aliaţii săi, în special Statele Unite, solicitând în repetate rânduri Phenianului să renunţe la această lansare pe care ei o consideră ca fiind un test cu rachetă balistică.

"Însă noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a subliniat el în faţa jurnaliştilor, chiar înainte de 07:00 ora locală (01:00, ora României), ora de deschidere a ferestrei de lansare a rachetei nord-coreene.

Coreeea de Nord a prevenit că va lansa o rachetă Unha-3 între 12 şi 16 aprilie, între 07:00 şi 12:00 ora locală (01:00 şi 06:00, ora României), cu scopul de a plasa pe orbită helio-sincronă un satelit civil de observare terestră.

Guvernul japonez a înstaurat o celulă de criză în legătură cu lansarea acestei rachete. Funcţionari şi experţi au fost reuniţi într-un birou special al serviciilor premierului, cu scopul de a colecta şi analiza informaţii în timpul zilelor următoare.

Racheta trebuie să fie lansată de la baza Tongchang-ri. în extremul nord-vest al Coreei de Nord. Prima porţiune trebuie să cadă în Marea Galbenă, în vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua în estul Filipinelor, survolând o parte din insulele Okinawa (sudul Japoniei).

Evocând posibilitatea căderii lansatorului sau a rămăşiţelor pe teritoriul său, Japonia, ca şi Coreea de Sud, s-a pregătit să elimine racheta dacă este necesar.

Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost instalate în centrul Tokyo şi în regiune pentru a proteja metropola şi pe cei 35 de milioane de locuitori, precum şi în arhipelagul Okinawa.

Trei distrugătoare dotate cu sisteme de luptă Aegis şi rachete de interceptare Standard Missile-3 (SM-3) au fost de asemenea amplasate în marea Chinei orientale.

Japonia întreţine relaţii tensionate, chiar ostile, cu vecinul său nord-coreean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite