Japonia, lovită de un seism puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin cinci morţi şi 600 de răniţi s-au înregistrat în districtul Niigata din centrul ţării, unde mii de oameni au fost evacuaţi Centrul Japoniei a fost zguduit ieri-dimineaţă de

Cel puţin cinci morţi şi 600 de răniţi s-au înregistrat în districtul Niigata din centrul ţării, unde mii de oameni au fost evacuaţi

Centrul Japoniei a fost zguduit ieri-dimineaţă de unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii ani, cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter. Seismul, cu epicentrul în Marea Japoniei, la o adâncime de 17 kilometri, a scuturat şi zgârie-norii din capitala Tokyo, situată la circa 240 de kilometri distanţă.

Cel mai afectat a fost oraşul Kashiwazaki, unde cel puţin cinci oameni au murit, prinşi sub zidurile clădirilor prăbuşite: un bărbat şi patru femei, toţi peste 70 de ani.

Două dintre femei aveau 89 de ani. Un oficial al primăriei Kashiwazaki, oraş de aproximativ 500.000 de locuitori, a declarat că în jur de 2.000 de oameni au fost evacuaţi, în timp ce zeci de mii au rămas fără alimentare cu apă sau fără curent electric.

Clădirile mai vechi, cu pereţi din lemn şi acoperişuri de ţiglă, au avut cel mai mult de suferit. Mai multe şosele şi poduri au fost distruse. Cutremurul a declanşat blocarea automată a celor trei reactoare ale centralei nucleare de lângă Kashiwazaki, cea mai mare din lume, iar un incendiu de mici dimensiuni a izbucnit la unul din transformatoare, fiind însă stins imediat. Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că nu a avut loc niciun fel de emisie de radiaţii.

Oficialii spitalelor au estimat că numărul răniţilor ar fi de circa 600, majoritatea prezentând oase fracturate, tăieturi şi contuzii.

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis iniţial şi o avertizare de tsunami pentru coasta regiunii Niigata, unde s-au produs valuri de o jumătate de metru, alarma fiind ridicată ulterior. Seismul, produs la ora locală 10.13 (4.13 - ora României), a fost urmat de câteva replici, cea mai mare de 5,6 pe scara Richter.

Japonia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice ale lumii, iar guvernul organizează periodic exerciţii de evacuare pentru populaţie. În urmă cu trei ani, un cutremur în aceeaşi zonă a făcut 65 de victime.

În ianuarie 1995 un seism cu magnitudinea de 7,3 grade a lovit oraşul Kobe (în sudul ţării), omorând 6.000 de oameni, şi rănind 415.000. Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei s-a produs în zona capitalei Tokyo, în 1923, când au murit peste 100.000 de oameni.

Transporturile au fost paralizate

Din cauza absenţei curentului electric, circulaţia trenurilor de mare viteză a fost suspendată ieri în nordul şi nord-vestul ţării, potrivit postului de televiziune nipon NHK. Traficul auto a fost şi el suspendat pe mai multe magistrale importante, ca urmare a alunecărilor de teren, iar aeroportul internaţional din Niigata a fost închis timp de mai multe ore, pentru verificarea pistelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite