Experţii japonezi avertizează cu privire la riscul unui tsunami de aproape 35 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val gigant cu o înălțime de circa 35 de metri ar putea acoperi coasta japoneză, în cazul unui cutremur cu magnitudinea 9, afirmă oamenii de ştiinţă niponi, care au revizuit estimările în urma devastatorului seism de anul trecut, relevă AFP.

O comisie guvernamentală de experți a prezentat concluziile unei cercetări referitoare la impactul pe care l-ar avea un cutremur cu magnitudinea 9.0 produs în zona seismică Nankai, care se întinde din estul principalei insule a arhipelagului nipon, Honshu, până în sudul insulei Kyushu.

Potrivit experților, în cazul unui astfel de seism, porţiuni mari din zonele de coastă ar putea fi acoperite de apă, valuri de peste 20 de metri înălţime pornind dinspre Tokyo spre insula Kyushu.

Estimările revizuite arată că în oraşul Kuroshio, din prefectura Kochi (sud-vest), tsunamiul ar putea atinge o înălțime de 34,4 metri.

Valul care ar lovi centrala nucleară Hamaoka, situată în prefectura Shizuoka din centrul țării, ar putea avea o înălțime de până la 21 de metri, depășind barajul de 18 metri înălţime, actualmente în construcţie.

Previziunile anterioare, făcute în 2003, arătau că nicio zonă din Japonia nu ar putea fi afectată de un val mai înalt de 20 de metri.

În urma cutremurului din 11 martie 2011, cu magnitudinea 9, valuri de 15 metri înălţime au devastat regiunile de coastă din nord-est, provocând moartea a aproximativ 19.000 de oameni, precum și un accident nuclear la centrala Fukushima.

În raportul făcut, cercetătorii japonezi subliniază că scenariul lor prezintă „cel mai grav caz de tsunami posibil" şi că probabilitatea ca acesta să devină realitate este extrem de scăzută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite