Japonia comemorează victimele bombardamentului de la Hiroshima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de japonezi comemorează luni victimele bombardamentelui atomic de la Hiroshima, produs cu 67 de ani în urmă, pe fondul amplificării mişcării de contestare a energiei nucleare după accidentul din 11 martie 2011 de la centrala Fukushima.

La orală locală 08h15 luni (02.15 - ora României), dangătul clopotelor a semnalat începutul unui minut de reculegere, exact la ora la care la 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat într-un infern nuclear acest oraş din vestul Japoniei. Peste 140.000 de persoane au murit.

Aproximativ 50.000 de oameni au participat la ceremonia oficială şi alte câteva mii la numeroase evenimente, concerte şi forumuri organizate via Hiroshima, un oraş-simbol al mişcării împotriva armelor nucleare.

Una dintre aceste demonstraţii a reunit circa 700 de persoane - supravietuiţori de la Hiroshima şi rezidenţi din apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-est), care au fost evacuaţi după accidentul nuclear din 11 martie 2011.

Mişcare antinucleară

Cei mai mulţi supravietuiţori ai bombei atomice, cunoscuţi sub numele de 'hibakusha', se opun cu fermitate oricărei utilizări a atomului. 'Noi vrem să conlucrăm cu oameni de la Fukushima. Alăturaţi-vă vocilor noastre pentru ca atomul să nu mai facă niciodată victime', a afirmat un supravieţuitor, Toshiyuki Mimaki, 70 de ani.

Japonia este scena unei mişcări de protest antinucleare din ce în ce mai puternice, mai ales după ce premierul Yoshihiko Noda a decis în luna iunie repornirea a două reactoare nucleare. Şeful executivului a justificat această decizie prin riscul de penurie de curent electric.

Arhipelagul nipon, care înainte de accidentul de la Fukushima se angajase într-o politică de dezvoltare a energiei nucleare pentru a compensa lipsa de resurse energetice, a fost nevoit să-şi închidă toate cele 50 de reactoare nucleare în mai şi iunie.

După repornirea celor două reactoare, restul de 48 sunt în continuare oprite din cauza seismului sau a măsurilor de precauţie suplimentate cerute de autorităţi după dezastrul de la 11 martie.


Ceremoniile comemorative ale bombardamentelor au dobândit o semnificaţie deosebită după accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi. 'Sunt determinat să reconstruim oraşul nostru aşa cum s-a făcut la Hiroshima', a declarat presei Tamotshu Baba, primarul din Namie, una din localităţile situate în zona interzisă poluată radioactiv din jurul centralei Fukushima. La un an şi jumătate după accident, mulţi refugiaţi se tem încă să se întoarcă acasă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite