Japonia: Noi fisuri care prevestesc „marele cutremur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetatorii japonezi au descoperit o falie largă de 20 de centrimetri şi lungă de mai mulţi zeci de metri în largul coastelor japoneze, lovite de tsunami-ul din 11 martie 2011.

Alte fisuri, mari de aproape un metru, au fost, de asemenea, filmate de cercetători. Acestea au fost provocate de cutremul devastator, scrie cotidianul „Liberation".

Începând din primăvara acestui an, din estul Japoniei, până la Tokyo, s-au înregistrat aproape neîncetat replici. În urma acestora, în capitala japoneză apar crăpături în pereţi şi la scările clădirilor, notează ziarul. Cutremurele aproape zilnice complică activitatea echipelor care lucrează la dezafectarea reactoarelor centralei de la Fukushima, avariată în urma dezastrului din martie.

Echipe de geologi japonezi şi americani au stabilit că Tokyo şi împrejurimile sale, unde locuiesc circa 30 de milioane de oameni, stau acum pe un fragment de placă, lungă de o sută de kilometri şi lată de aproximativ douăzeci de kilometri, prinsă între plăcile eurasiatice şi situată la 300 de kilometri de coaste şi de Golful Tokyo. Seismologii încercă acum să prevadă când va lovi „big one", cel mai mare seism care ar putea lovi Tokyo şi împrejurimile sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite