Japonezii iau lecţii de la ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertaţi că oamenii evacuaţi din vecinătatea centralei nucleare de la Fukushima se tot întorc la casele lor să mai recupereze din bunuri, guvernanţii de la Tokyo vor să impună prin lege obligativitatea evacuării localităţilor situate pe o rază de 20 de kilometri în jurul instalaţiei avariate în urma seismului de la 11 martie.

Yuki Edano, purtătorul de cuvânt al Executivului nipon, a amintit că autorităţile nu pot împiedica localnicii să intre în zona de restricţie pentru că evacuările sunt voluntare. El a amintit că acesta este şi motivul pentru care zeci de japonezi, în special oameni în vârstă, nu au părăsit regiunea după accidentul nuclear. Guvernul de la Tokyo caută în continuare soluţii pentru stabilizarea situaţiei de la central Fukushima.

Cânepă pentru decontaminare

Viceministrul Agriculturii, Takashi Shinohara, vizitează astăzi regiunea Cernobîl pentru a studia măsurile de decontaminare folosite în zonă după catastrofa nucleară din 1986. Potrivit agenţiei nipone Jiji, ministrul vizitează un teren cu rapiţă şi o fabrică de biocombustibili din regiunea Cernobîlului, administrate de un ONG japonez, în parteneriat cu o universitate ucraineană. Despre beneficiile decontaminării solului cu ajutorul anumitor plante relatează şi portalul Cannaweed.com.

Rezultatele cele mai bune se pare că le dă cannabisul. Experimentele făcute de Institutul Agricol din Ucraina arată că acest tip de cânepă, celebru mai ales pentru  efectele sale halucinogene, absoarbe substanţele radioactive din sol, datorită rădăcinilor care se comportă exact ca un filtru. Testele au arătat că planta absoarbe substanţele radioactive din sol în proporţie de aproximativ 80%. Procedeul, numit fitoremediere, a fost recomandat japonezilor pentru decontaminarea regiunii din jurul centralei de la Fukushima şi de Comisariatul francez pentru Energie Atomică. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite