János Ader, candidat la preşedinţia Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viktor Orbán l-a desemnat, aseară, pe europarlamentarul János  Ader (foto), membru al Fidesz, candidat pentru funcţia de preşedinte al Ungariei. Fidesz a decis încă de vineri să-l propună pe acest post pe fostul vicepreşedinte al partidului şi fostul lider al fracţiunii parlamentare, ales ca eurodeputat în 2009.

Postul a rămas vacant în urma demisiei fostului preşedinte, Pal Schmitt, implicat într-un scandal de plagiat al lucrării sale de doctorat. Prezentarea propunerii şi dezbaterile din Parlament vor avea loc pe 23 aprilie a.c., la rugămintea candidatului, care trebuie să-şi lichideze problemele de la Bruxelles, să-şi formeze o echipă şi să organizeze şi revenirea familiei lui la Budapesta. Pe lista candidaţilor s-a mai aflat, alături de Ader şi János Köver, preşedintele Parlamentului, dar acesta din urmă a refuzat postul. Ader este un jurist foarte apreciat şi considerat potrivit pentru această funcţie.

În Ungaria, şeful statului este ales de Parlament. Un candidat poate fi propus de o cincime dintre parlamentari, deci de 78 de deputaţi. Cum cele trei partide de opoziţie nu dispun împreună de acest număr, iar partidul de guvernământ are două treimi din mandate, alegerea lui Ader pare a fi sigură. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite