Jandarmeria franceză renunţă la Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrii jandarmi vor folosi pe toate calculatoarele sistemul de operare Linux, care este gratuit Jandarmeria franceză a anunţat că renunţă la serviciile Microsoft în favoarea sistemului

Celebrii jandarmi vor folosi pe toate calculatoarele sistemul de operare Linux, care este gratuit

Jandarmeria franceză a anunţat că renunţă la serviciile Microsoft în favoarea sistemului de operare gratuit Linux. Este unul dintre cele mai mari sisteme administrative din lume care face acest pas, comentează AFP. Conducerea Jandarmeriei spune că, în acest fel, organizaţia reduce dependenţa de un singur furnizor şi face o economie de 7 milioane de euro pe an.

Desprinderea Jandarmeriei de Microsoft a început în 2000, când a adoptat sisteme informatice open source pentru diferite aplicaţii, cum ar fi redactarea de documente. De asemenea, Jandarmeria a trecut la browsere de internet gratuite în 2006.

Linux este un sistem de operare gratuit care în trecut era apanajul pasionaţilor de calculatoare, dar acum a devenit un sistem uşor de utilizat care se adresează oamenilor obişnuiţi.

În prezent, Jandarmeria foloseşte sistemul de operare Microsoft Windows XP, dar acest lucru se va schimba treptat, pe măsură ce se va trece la Linux distribuit de Ubuntu, după cum a declarat colonelul Nicolas Geraud, director adjunct al Departamentului IT al Jandarmeriei.

Schimbarea se va face treptat, până în 2014

"Vom introduce Linux de fiecare dată când vom înlocui un calculator. În acest an, între 5.000 şi 8.000 de computere vor trece la Ubuntu, iar în următorii patru ani alte 12.000-15.000 de calculatoare, astfel încât toate computerele vor folosi sistemul de operare Linux până în anul 2014", a declarat colonelul Geraud.

Potrivit lui Geraud, există trei motive care se află în spatele acestei decizii, primul este necesitatea de a diversifica furnizorii şi de a reduce dependenţa forţelor de jandarmerie de o singură companie, al doilea ar fi obişnuirea jandarmilor cu sistemul de operare, iar al treilea este costul. El a mai spus că "interfaţa Linux este mai bună decât alte sisteme de operare care sunt pe piaţă în momentul de faţă".

În 2005, Jandarmeria a trecut de la Microsoft Office la Open Office - un set de aplicaţii, cum ar fi programe de redactare şi de prezentare asemănătoare cu Microsoft Powerpoint, dar care sunt disponibile gratuit. Un an mai târziu, Jandarmeria a abandonat şi Microsoft Internet Explorer, înlocuindu-l cu Mozilla Firefox, iar Microsoft Outlook Express a fost înlocuit cu serviciul Thunderbird. "Când am făcut această alegere, Firefox avea o cotă de piaţă de circa 3,0%, iar acum a ajuns la 20-25%, ceea ce confirmă că am făcut o alegere bună", a mai spus Geraud.

Exemplul a fost dat de parlamentari

Poliţia franceză a renunţat şi ea la Microsoft în 2005, pentru aplicaţiile de tip office, iar în 2006, pentru browserele de internet şi pentru e‑mail.

Jandarmeria, care are 100.000 de angajaţi, este cea mai mare administraţie de stat care a trecut la sisteme de operare open source, însă nu este prima în Franţa. Această onoare aparţine Adunării Naţionale, camera inferioară a parlamentului francez, care a adoptat Linux în 2007.

Renunţarea la produsele cu licenţă permite Jandarmeriei să facă o economie de circa 7 milioane de euro pe an, transmite AFP. "În 2004 a trebuit să cumpărăm 13.000 de licenţe pentru aplicaţii office, dar în următorii trei ani a trebuit să cumpărăm numai 27 de licenţe", a spus Geraud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite