James Murdoch, anchetat de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul magnatului Rupert Murdoch este suspectat că a încercat să acopere scandalul ascultărilor telefonice. Rebekah Brooks, fostul director executiv al filialei britanice a News Corp, a fost arestată ieri de Scotland Yard.

Rupert Murdoch şi familia sa se confruntă cu o serie de noi acuzaţii privind felul cum au gestionat scandalul interceptărilor telefonice, care a dus la închiderea săptămânalului "News Of The World". Un oficial de rang înalt de la Scotland Yard a declarat pentru "The Sunday Telegraph" că executivii de la compania lui Murdoch - inclusiv fiul acestuia, James- sunt anchetaţi pentru un eventual rol avut în încercarea de a acoperi faptele. James Murdoch este directorul executiv al operaţiunilor din Europa şi Asia al News Corp.

Poliţia Metropolitană vrea să determine de ce o serie de email-uri datând din 2006 au fost puse la dispoziţia detectivilor abia în ianuarie 2011, când au dus la ancheta actuală, ce a avut drept rezultat închiderea unei publicaţii şi demisia directorului executiv al filialei britanice a News Corp, Rebekah Brooks.  "News International pare să fi acoperit scandalul. E o potenţială conspiraţie pentru a abate cursul justiţiei. Va trebui dovedit că James Murdoch, Rebekah Brooks şi alţi executivi ştiau de aceste informaţii în 2006 şi le-au ascuns", a declarat susrsa. 

David Beckham,o posibilă victimă

Între timp, James Murdoch a semnat cecuri între 800.000 de lire şi 1 milion de lire pentru Gordon Taylor, şeful executiv al Asociaţiei Forbaliştilor Prefesionişti, şi respectiv publicistul Max Clifford. Criticii spun că, de fapt, banii au cumpărat tăcerea acestora.  James Murdoch şi Rebekah Brooks au negat că ar fi avut cunoştinţă de faptul că ascultările telefonice se practicau pe scară largă la "News Of The World". Poziţia lui James Murdoch ca preşedinte al BskyB, compania care deţine televiziunea britanică Sky, este în prezent sub semnul întrebării, după ce consiliul de administraţie a convocat o şedinţă specială pentru a discuta viitorul său. 

Demisie  la „Wall Street Journal"

Avocaţii fotbalistului David Beckham au contactat poliţia, deoarece fotbalistulşi soţia sa, Victoria Beckham, cred că au fost printre ţintele detectivului particular Glenn Mulcaire, care lucra pentru "News of the World". Reprezentanţii de presă ai cântăreţului Paul McCartney susţin şi ei că vedeta a fost printre victimele ascultărilor telefonice, în perioada divorţului acestuia.

Les Hinton, directorul general al Dow Jones&Company, filiala americană a News Corp care publică ziarul „Wall Street Journal" şi indicele bursier Dow Jones, a demisionat din funcţie în contextul scandalului din Marea Britanie. Anunţul a fost făcut vineri chiar de Rupert Murdoch. Hinton a fost, în perioada 1995 - 2007, preşedintele filialei britanice a imperiului media al lui Murdoch. „Am vazut sute de articole legate de greşelile profesionale reale sau prezumtive din perioada în care eram preşedinte executiv al News International", a afirmat Les Hinton, într-un comunicat. „Durerea cauzată unor oameni nevinovaţi este inimaginabilă. Faptul că nu ştiam de ceea ce aparent s-a întamplat este fără importanţă şi, având în vedere circumstanţele, cred că e bine să demisionez din News Corp şi îmi cer scuze faţă de cei care au fost răniţi de acţiunile News of the World", a adăugat el.

Acuzaţii de mituire a poliţiei

Şeful Poliţiei din Londra, Sir Paul Stephenson, şi soţia sa au acceptat o şedere gratuită, în ianuarie, la un complex spa de lux, promovat de compania lui Neil Wallis, fost editor adjunct al „News of the World". Potrivit „Sunday Times", deţinut de Murdoch, sejurul la Champneys spa - 50 kilometri nord-est de Londra - a costat 12.000 de lire sterline. Wallis, arestat săptămâna trecută în scandalul interceptărilor, a lucrat şi drept consultant de presă pentru poliţia londoneză. Premierul David Cameron este supus la presiuni tot mai mari, după ce a recunoscut că a avut 26 de întâlniri oficiale cu Murdoch, cu fiul acestuia, James, şi cu alţi directori ai News International.

Scuzele lui Murdoch

Aşa cum a promis magnatul de presă, scuzele sale erau etalate sâmbătă pe o pagină plătită inserată în şapte publicaţii, inclusiv concurente, care notau în trecere schimbarea sa de ton şi de strategie: el, care joi dădea asigurări că grupul său nu a comis decât „erori minore", a decis brusc să prezinte scuze publice pentru toate interceptările realizate la scară mare şi promite noi practici. „Ne pare rău", scrie octogenarul, recunoscând „greşelile grave comise.

Prea multă putere

Liderul laburist, Ed Miliband, vrea o nouă lege, care să limiteze procentul din piaţa mass-media deţinut de un anumit grup. El l-a acuzat pe Murdoch că are „prea multă putere asupra vieţii publice britanice",  deoarece deţine peste 20% din piaţa ziarelor.

Tensiuni în dinastia Murdoch

Pe măsură ce scandalul interceptărilor ia amploare, tensiunile par a afecta dinastia Murdoch, scrie cotidianul britanic "Daily Mail", citându-l pe biograful lui Rupert  Murdoch, Michael Wolff. Potrivit acestuia, copiii magnatului, Elisabeth şi James, s-au certat din cauza acestei crize. Elisabeth s-a înfuriat din cauza felului cum fratele său a gestionat scandalul şi i-a reproşat că a distrus compania. Elisabeth Murdoch (42 de ani) a negat că ar fi spus acelaşi lucru şi despre Rebekah Brooks, fostul director executiv al News International, arestată ieri de Scotland Yard.

Rebekah Brooks, acuzată de conspiraţie

Rebekah Brooks  Foto: reuters

Fostul şef executiv al News International, filiala britanică a News Corp, şi o apropiată a magnatului Rupert Murdoch, dar şi a premierului britanic, David Cameron, a fost arestată în scandalul interceptărilor telefonice. Este a zecea arestare făcută de poliţie în cursul anchetei privind scandalul ce a dus la închiderea publicaţiei „News Of The World". Ea este suspectată de conspiraţie la interceptarea telefoanelor şi de fapte de corupţie. Comisia Independentă pentru Reclamaţii la adresa Poliţiei supraveghează şi o anchetă privind acuzaţiile de mituire a unor poliţişti de către persoane care lucrau pentru „News Of The World".  Rebekah Brooks a demisionat vineri din funcţia de director executiv.

Premierul Cameron, afectat de scandal

Potrivit BBC, executivii de la News International nu ştiau că Brooks va fi arestată în momentul în care s-a discutat demisia ei. Acest caz îi creează probleme premierului David Cameron, ale cărui legături cu Murdoch au fost puse în evidenţă din nou de publicarea, vineri, a listei întâlnirilor sale cu reprezentaţii media.

Potrivit acestei liste, Cameron s-a întâlnit de 26 de ori în 15 luni cu liderii grupului care i-a susţinut campania electorală. Dintre aceste întâlniri, două au fost cu Rebekah Brooks şi trei cu James Murdoch. El l-a invitat, de asemenea, pe Andy Coulson, fost redactor-şef al „News Of The World" şi fost purtător de cuvânt al său, la două luni de la demisia sa din cauza scandalului, în ianuarie.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite