Ivanţoc, fugărit şi bătut după eliberare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut al "lotului Ilaşcu", va fi şi el liber Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului Ilaşcu încarceraţi la Tiraspol, a fost eliberat ieri,

Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut al "lotului Ilaşcu", va fi şi el liber

Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului Ilaşcu încarceraţi la Tiraspol, a fost eliberat ieri, la expirarea celor 15 ani la care a fost condamnat de autorităţile separatiste transnistrene, nerecunoscute internaţional.

Eliberarea lui Ivanţoc a fost violentă. Scos din maşina serviciilor de securitate transnistrene la punctul de frontieră Tighina, Ivanţoc a fugit în direcţia opusă părţii moldoveneşti a frontierei, dar a fost oprit şi lovit cu picioarele în cap şi abdomen, a transmis Rompres. Dincolo îl aşteptau soţia sa, camaradul său Alexandru Leşco, eliberat în 2004, scriitorii Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi şi Nicolae Dabija şi ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu. În cele din urmă, Andrei Ivanţoc a ajuns la locuinţa din Chişinău cu un automobil al Ministerului de Interne al Republicii Moldova - în care a fost urcat cu forţa, sub ochii adjunctului ministrului de interne moldovean, Sergiu Golovaciuc.

Tardiv şi sfidător

Ministerul român de Externe a emis ieri un comunicat prin care califică eliberarea lui Andrei Ivanţoc drept "un gest tardiv" şi "o sfidare" la adresa CEDO - care constata în 2004 ilegalitatea detenţiei cetăţenilor români A. Ivanţoc şi P. Petrov Popa de către aşa-zisele autorităţi din Transnistria şi solicita autorităţilor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse să ia toate măsurile necesare în vederea eliberării lor imediate.

Cei patru membri ai "grupului Ilaşcu" - Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa - au luptat în războiul civil pentru menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, terminat prin desprinderea Transnistriei. În ajunul terminării conflictului, 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a primit pedeapsa capitală, dar, în urma presiunilor internaţionale, a fost graţiat şi eliberat după 8 ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite