Iuşcenko vrea Ucraina în UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kiev consideră summitul de la Bucureşti crucial pentru acest demers . După ce tabăra portocalie a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare, preşedintele ucrainean, Viktor

Liderul de la Kiev consideră summitul de la Bucureşti crucial pentru acest demers .

După ce tabăra portocalie a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a reluat demersurile de apropiere a ţării sale de Tratatul Organizaţiei Atlanticului de Nord şi Uniunea Europeană.

Cu prilejul reuniunii Consiliului de miniştri ai apărării din Europa de Sud-Est, care s-a desfăşurat, ieri, la Kiev, Iuşcenko a solicitat sprijin statelor reprezentate la acest forum pentru planul de acţiuni Ucraina-NATO, destinat să faciliteze integrarea fostului satelit sovietic în cadrul structurilor euroatlantice.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că integrarea ţării sale în structurile euroatlantice reprezintă una dintre priorităţile politicii externe a Kievului, afirmând că "rezultatele recentelor alegeri parlamentare anticipate reprezintă o dovadă a sprijinului populaţiei pentru acele forţe care susţin acest curs". Iuşcenko a promis "acţiuni consecvente din partea conducerii de la Kiev în această direcţie".

"Summitul NATO de la Bucureşti este crucial pentru Ucraina din acest punct de vedere", a continuat liderul ucrainean. În alocuţiunea rostită în deschiderea lucrărilor forumului, preşedintele Viktor Iuşcenko a menţionat că Ucraina este dispusă să adere la Tratatul cu privire la forţa multinaţională de pace din Europa de Sud-Est.

"Participarea ţării noastre la forţa multinaţională din Europa de Sud-Est înseamnă a servi în cel mai înalt grad valorile stabilităţii, securităţii în Europa şi în regiune", a declarat liderul de la Kiev, care a ţinut să precizeze că, în acest fel, Ucraina mai face un pas spre aprofundarea cooperării cu ţările riverane Mării Negre.

Kosovo nu trebuie să destabilizeze regiunea

Şeful statului ucrainean a subliniat necesitatea rezolvării "conflictelor îngheţate" pe calea adoptării unor decizii "optime şi echilibrate".

"O decizie în cazul Kosovo nu trebuie să ducă în niciun caz la destabilizarea regiunii", a menţionat Iuşcenko, indicând că o soluţie optimă se bazează pe negocieri. El s-a arătat convins că politica reglementării paşnice a conflictelor, confirmarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale, dezvoltarea dialogului şi coexistenţa, toate reprezintă cheia principală pentru reglementarea aşa-numitelor conflicte îngheţate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite