Iuşcenko, în misiune de pace la Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre liderul de la Kremlin şi cel de la Kiev are loc sub auspiciile unui "nou război al gazelor" şi al aderării la NATO. Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a avut ieri o

Întâlnirea dintre liderul de la Kremlin şi cel de la Kiev are loc sub auspiciile unui "nou război al gazelor" şi al aderării la NATO.

Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko a avut ieri o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe fondul unei atmosfere tensionate de noul conflict apărut în domeniul gazelor între cele două ţări.

Atât liderul de la Kremlin, cât şi cel de la Kiev au recunoscut acumularea unui număr mare de probleme în relaţiile bilaterale. "Sunt, desigur, unele chestiuni care necesită o atenţie sporită, cum ar fi cooperarea în domeniul aviatic, cosmic şi chestiuni frontaliere", a spus preşedintele rus.

În opinia lui Putin, divergenţele la nivel politic dintre cele două ţări nu au afectat relaţiile economice, menţionând creşterea volumului schimbului comercial în ultimul an. Iuşcenko a fost de acord că, "în pofida problemelor sensibile, Rusia a fost şi rămâne un partener strategic al Ucrainei".


Negocieri Gazprom-Naftogaz Ukrainî


În paralel cu vizita lui Iuşcenko, la Moscova s-au desfăşurat negocieri între Gazprom şi compania ucraineană de distribuţie a gazelor Naftogaz Ukrainî, ambele părţi recunoscând că pentru avansarea discuţiilor este nevoie de un impuls politic la cel mai înalt nivel. Pe parcursul întâlnirii cu Putin, preşedintele ucrainean a încercat să dezamorseze conflictul gazelor, el adoptând - spre deosebire de premierul Iulia Timoşenko - o linie moderată în respectiva problemă.

Timoşenko insistă pentru eliminarea firmei intermediare RosUkrEnergo din schema livrărilor de gaze ruseşti pentru Ucraina. În schimb, Iuşcenko consideră că înţelegerile anterioare au permis Ucrainei să cumpere gaze ruseşti la preţuri mult mai mici decât alte ţări.

Luni, autorităţile de la Kiev au făcut declaraţii contradictorii, ceea ce a confirmat supoziţia experţilor privind situaţia politică internă complexă din Ucraina şi noua adversitate dintre premier şi preşedinte. Timoşenko a anunţat că partea ucraineană nu intenţionează să achite restanţele din lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut la tariful impus de Gazprom pe anul 2008 (179,5 dolari pe mia metri cubi de gaze).

Rusia renunţă la radarele din Ucraina

Înainte de întâlnirea cu Iuşcenko la Kremlin, Putin şi-a pus semnătura pe un decret care denunţă acordul interguvernamental cu Ucraina privind închirierea de către Rusia a sistemului de radare de prevenire a atacurilor cu rachete şi de control al spaţiului cosmic de la Sevastopol şi Mukaciovo. În schimb, liderul de la Kremlin a semnat acordul ruso-ucrainean care prelungeşte utilizarea în comun a rachetelor balistice intercontinentale cu focoase multiple, RS-20, capabile să contracareze scutul american antirachetă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite