Iulia Timoşenko, în banca acuzaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia ucraineană a deschis, ieri, procesul pentru abuz de putere împotriva Iuliei Timoşenko, fost premier şi figură marcantă a „revoluţiei portocalii“ prooccidentale din 2004.

Audierile au avut loc într-o mică sală a Tribunalului din Kiev cu o capacitate de 50 de locuri, supraaglomerată. „Este o farsă şi un circ, nu un proces", i s-a adresat judecătorului Iulia Timoşenko, îmbrăcată în costum crem şi având în mână un trandafir. Procurorii ucraineni au stabilit că fostul premier a semnat, în ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fără a avea aprobarea Guvernului de la Kiev şi ar fi adus ţării un prejudiciu de 200 de milioane de dolari. La începutul anului 2009, preţul gazului a fost fixat la 179 de dolari mia de metri cubi pentru ca, după semnarea acordului în cauză, tariful pentru Ucraina să sară la 450 de dolari mia de metri cubi. În acest dosar, fostul premier ucrainean riscă 10 ani de închisoare. Timoşenko a mai fost inculpată la începutul anului pentru abuz de putere în cadrul unei anchete privind folosirea inadecvată a 380 de milioane de euro primiţi de Kiev în schimbul vânzarii cotelor sale de emisii de dioxid de carbon.

Dă vina pe preşedinte

În faţa tribunalului, peste 1.000 de manifestanţi au venit încă de dimineaţă să o susţină pe Timoşenko, cu steagurile alb-roşii ale mişcării sale politice - Blocul Iulia Timoşenko - aflată în opoziţie. „Vocea Iuliei este vocea poporului!", „Nu represiunii politice!", se putea citi pe pancartele afişate de mulţime. Accesul în tribunal a fost blocat de scutieri. Timoşenko îl acuză, la rândul său, pe preşedintele Viktor Ianukovici că este în spatele urmăririlor judiciare şi că intenţionează să o împiedice să participe la alegerile legislative din 2012 şi cele prezidenţiale din 2015. Pe acest motiv ea a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care denunţă caracterul politic al acţiunilor judiciare lansate împotriva sa. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite