Iulia Timoşenko, cercetată pentru abuz de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost consemnată la domiciliu, fiind anchetată pentru abuz de putere, a anunţat Parchetul general ucrainean.

Timoşenko este vizată de o anchetă pentru abuz de putere agravat. Iulia Timoşenko este consemnată la domiciliu, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Iuri Boicenko, potrivit Interfax, citată de Mediafax.

Fosta şefă a Guvernului prooccidental format în urma Revoluţiei Portocalii din 2004, care a fost interogată de justiţie miercuri, nu a fost deocamdată inculpată, a precizat Parchetul.

Iulia Timoşenko este suspectată de justiţie într-o anchetă judiciară pentru utilizarea neadecvată a unor fonduri primite de Ucraina, aproape 290 de milioane de dolari, în schimbul vânzării cotelor sale de emisii de dioxid de carbon, pe vremea când conducea Guvernul.

Ea riscă între 7-10 ani de închisoare. Timoşenko a fost destituită cu toţi miniştrii săi după victoria la alegerile prezidenţiale din februarie 2010 a lui Viktor Ianukovici, considerat ca fiind prorus.

Teroarea Parchetului general împotriva opoziţiei continuă, a declarat Timoşenko într-un comunicat.

Tocmai am aflat de la anchetatori că sunt vizată de o anchetă penală pentru că am comis o infracţiune gravă, folosind fonduri destinate mediului pentru a plăti pensii în timpul crizei, a adăugat ea.

Inculparea ei nu lasă loc de îndoieli, în opinia sa, dar nu a putut fi pronunţată miercuri din cauza absenţei avocatului său. Ea a precizat că este convocată din nou de justiţie luni. Demarând o anchetă în acest caz în aprilie, Parchetul a evocat utilizarea neadecvată a 2,3 miliarde de grivne (aproape 290 de milioane de dolari), primite de Ucraina în 2009, când şi-a vândut cotele de emisii de dioxid de carbon.

După ce a fost deja audiată de justiţie la începutul lunii, Timoşenko a dat asigurări că aceste fonduri nu au fost cheltuite, ci "se află în continuare în conturile bancare ale Ministerului Mediului". Preşedintele Ianukovici afirmase în noiembrie că fondurile primite în urma vânzării cotelor de emisii neutilizate au fost "furate" de regimul precedent.

În mai, Parchetul ucrainean a anunţat demararea unei prime anchete împotriva lui Timoşenko, pentru tentativă de corupere a judecătorilor Curţii Supreme. Conform anchetatorilor, ea a încercat în 2003 să dea mită pentru a obţine eliberarea unor apropiaţi şi foşti colaboratori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite