Iulia Timoşenko, arestată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia ucraineană a ordonat plasarea în detenţie preventivă a fostului premier Iulia Timoşenko, în vârstă de 50 de ani, informează „Kyiv Post".

În cadrul audierilor desfăşurate ieri la Kiev, judecătorul Rodion Kireiev a decis să dea curs solicitării Parchetului de plasare a liderei opoziţiei ucrainene în arest preventiv. Cererea de arest a venit în urma unui schimb dur de replici între Timoşenko şi actualul premier ucrainean, Mikola Azarov, audiat în calitate de martor. Timoşenko l-a acuzat pe Azarov de corupţie. Procurorul Lilia Frolova a susţinut că Iulia Timoşenko, prin compartament şi cuvinte, încalcă standardele procedurale ale procesului.

„Depun solicitarea de a schimba ordinul de a părăsi Kievul în ordin de arest din cauză că acuzata, prin atitudinea ei, împiedică stabilirea adevărului", a motivat procurorul. „Mai bine să fiu împuşcată imediat, daţi-i un pistol", a replicat Timoşenko. Ca şi la audierile precedente, Iulia Timoşenko a refuzat să se ridice atunci când s-a adresat juriului, iar susţinătorii ei zgomotoşi au întrerupt de mai multe ori desfăşurarea procesului. Presa ucraineană notează că fostul premier s-a apărat agresiv şi a hărţuit martorii acuzării. Judecătorul nu a spus cât timp va sta în închisoare „prinţesa gazului", dar audierile vor fi reluate luni. Circa 30 de poliţişti au înconjurat-o pe Timoşenko, scoasă din tribunal într-o dubă.  De la începerea procesului, procurorii au cerut de mai multe ori arestarea ei.

Proces politic

După luarea deciziei, Timoşenko a cerut să nu i se pună cătuşele în sala de audieri. Solicitarea i-a fost îndeplinită, iar lidera opoziţiei a fost încătuşată la ieşirea de la tribunal. Susţinătorii ei prezenţi în sală au strigat „ruşine" în timp ce aceasta era scoasă din clădirea instanţei. Fostul premier riscă zece ani de închisoare, fiind acuzată că şi-a depăşit atribuţiile de premier. În 2009, ea a autorizat, fără aprobarea guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale ruseşti la un preţ prea mare, dezavantajos pentru Kiev. Fostul premier respinge acuzaţiile şi susţine că procesul este unul politic, orchestrat de preşedintele Viktor Ianukovici, care ar vrea astfel să o împiedice să participe la alegeri.

Experienţă cunoscută

Încarcerarea nu este o necunoscută pentru Iulia Timoşenko. În februarie 2001, ea a fost arestată pentru falsificarea unor documente vamale şi pentru trafic cu gaz în perioada 1995-1997, când a condus United Energy Systems of Ukraine, în acea perioadă cel mai mare importator de gaze naturale al ţării. A fost eliberată după o lună de detenţie, timp în care susţinătorii ei au organizat numeroase proteste în apropierea închisorii Lukianivska. Şi atunci, Timoşenko şi-a acuzat adversarii politici, în speţă pe Leonid Kucima, care ar fi încercat să o împiedice să lupte împotriva corupţiei şi oligarhilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite