Itzac Rabin, comemorat printr-un miting-gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 150.000 de israelieni s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Tel Aviv pentru a marca 12 ani de la asasinarea fostului premier Itzac Rabin, ucis, la 4 noiembrie 1995, de

Circa 150.000 de israelieni s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute la Tel Aviv pentru a marca 12 ani de la asasinarea fostului premier Itzac Rabin, ucis, la 4 noiembrie 1995, de extremistul evreu Igal Amir.

Piaţa Rabin s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de mii de persoane venite să-l omagieze sâmbăta trecută pe fostul prim-ministru israelien, Itzac Rabin, considerat iniţiatorul procesului de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană. La miting au fost prezenţi preşedintele israelian Shimon Peres, ministrul apărării, Ehud Barak, primarii oraşelor Tel Aviv şi Ierusalim.

Mitingul a debutat prin proiectarea, pe un ecran uriaş, a unor imagini din timpul manifestaţiei pentru pace ce a avut loc în aceeaşi piaţă, în noiembrie 1995, în timpul căreia Rabin a fost împuşcat mortal. "Acest asasin demn de dispreţ nu merită să-l amintim în această seară", a declarat Shimon Peres, referindu-se la Igal Amir. Oficialul israelian a precizat că pedeapsa lui Amir nu va fi comutată şi că "porţile închisorii vor rămâne întotdeauna închise pentru el".

La mijlocul săptămânii trecute, un tribunal israelian a refuzat să-i permită ucigaşului să asiste la ceremonia de circumcizie a fiului său, dar a declarat că aceasta se poate desfăşura în incinta închisorii. Decizia tribunalului a suscitat un val de furie în Israel. "Acest miting de comemorare a tatălui meu reprezintă totodată şi o manifestaţie de protest faţa de hotărârea instanţei", a declarat fiica lui Rabin, Dalia Rabin-Pelossof.

Amir îşi continuă provocările

Prezenţa impresionantă a israelienilor la mitingul de comemorare a celui ce este considerat un simbol al păcii s-a datorat şi faptului că Igal Amir, astăzi în vârstă de 37 de ani, continuă să aibă o atitudine sfidătoare la adresa conaţionalilor săi pacifişti. În demersurile sale provocatoare, el este ajutat de soţie, Larissa Trimboler, cu care a obţinut autorizaţia să se însoare în 2004.

Trimboler a acordat, în ultima vreme, mai multe interviuri la radio şi la televiziunea naţională, în care s-a plâns de condiţiile de detenţie "deplorabile" ale soţului ei. (Adina Şuteu)

Rice susţine cauza palestiniană

Aflat într-o nouă misiune în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, doreşte elaborarea unui document comun care să servească drept bază de plecare pentru lansarea negocierilor formale vizând crearea unui stat palestinian. Acesta ar urma să fie discutat la reuniunea consacrată Orientului Mijlociu, pe care SUA vor să o organizeze, până la sfârşitul acestui an, la Annapolis (Maryland).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite