Italienii trec pe austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul italian a aprobat joi în regim de urgenţă pachetul de austeritate a cărui valoare a fost ridicată în ultimul moment la 48 de miliarde de euro, pe patru ani.

Camera Inferioară a votat şi ea pentru implementarea măsurilor menite să calmeze pieţele. Presa italiană scrie că ministrului de Finanţe, Giulio Tremonti, i-a crescut cota în ultimele zile şi speculează pe marginea unei plecări a lui Silvio Berlusconi înainte de 2013, lăsând loc unui guvern de tehnicieni. Potrivit „The Wall Street Journal", atenţia investitorilor se va muta săptămâna viitoare de la Italia la Spania, ţară ce va demara licitaţiile pentru concesionarea celor mai mari două aeroporturi, Barajas, din capitală, şi El Prat, din Barcelona. Madridul speră să obţină cel puţin 5,3 miliarde de euro.

După ce Germania a provocat amânarea reuniunii dedicate Atenei, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat, într-un interviu pentru „Westdeutsche Allgemeine Zeitung", că o eventuală prăbuşire a Greciei poate duce la colapsul zonei euro. De cealaltă parte a Oceanului, riscul ca Statele Unite să-şi piardă ratingul AAA în următoarele trei luni a crescut considerabil. După ce Moody's a anunţat că se gândeşte să retrogradeze calificativul, John Chambers, preşedintele diviziei pentru ratinguri de ţară din Standard & Poor's, agenţie care a revizuit în aprilie perspectiva ratingului SUA la negativă, susţine că o înţelegere de mai mică anvergură între republicani şi democraţi va duce la scăderea calificativului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite