Italia spune adio energiei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii au mers în număr mare la urne şi au spus „nu“ centralelor atomice. Votul a fost şi o sancţiune la adresa premierului Berlusconi. „Il Cava­liere“ a primit însă vestea înfrângerii cu un zâmbet şi o glumiţă despre „bunga-bunga“.

Tensiune maximă pe scena politică de la Roma după referendumul de la începutul săptămânii, în cursul căruia italienii au respins masiv revenirea la energia nucleară, liberalizarea serviciilor de furnizare a apei (atât gestionarea, cât şi tarifarea) şi, în fine, garantarea imunităţii penale pentru miniştri, inclusiv în cazul şefului guvernului. Opoziţia cere demisia premierului Silvio Berlusconi, în timp ce coaliţia guvernamentală scârţâie din temelii din cauza neînţelegerilor cu Liga Nordului, principalul aliat al partidului şefului guvernului.

Vântul schimbării

În ochii publicului italian, referendumul este în primul rând un eşec pentru "Il Cavaliere", care, în urmă cu două săptămâni, a suferit deja o înfrângere usturătoare la alegerile municipale: partidul său a pierdut în special Milano, capitala economică a ţării. Cifrele de altfel vorbesc de la sine: potrivit statisticilor Ministerului italian de Interne, majoritatea covârşitoare a italienilor, între 95 şi 96%, au votat "Da" pentru abrogarea legilor propuse de Guvernul Berlusconi referitoare la aceste dosare. În plus, rata de participare a fost extrem de ridicată - o premieră în ultimii 16 ani: între 55 şi 56 la sută (inclusiv italienii din străinătate), cu mult peste cvorumul necesar (50 la sută plus 1 vot) pentru ca referendumul să fie valabil.

Pentru Pierluigi Bersani, liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, aflat în opoziţie, referendumul şi alegerile locale marchează "trezirea din somn a societăţii civile italiene". "O zi extraordinară, care a întărit performanţele slabe ale candidaţilor lui Berlusconi la alegerile locale de luna trecută", a comentat el. "Niciun partid politic nu-şi poate aroga însă victoria, deoarece în final a câştigat societatea civilă",

Comentează ziarul

"Corriere della Sera", care remarcă explozia de bucurie după publicarea datelor a sute de susţinători ai referendumului pe străzile Romei. Pentru Executivul de la Roma, reacţia opoziţiei ce a solicitat din nou demisia guvernului "nu îşi are rostul", mai ales că rezultatul referendumului nu are niciun fel de "culoare politică": la urne s-au prezentat şi mulţi susţinători ai coaliţiei aflate la putere. Şi aceasta în pofida apelului la "boicot" din partea şefului Executivului, care încercase descurajarea prezentării la vot.

Berlusconi cade din nou în picioare?

În timp ce aliaţii guvernului ies la atac pentru a-şi apăra liderul, observatorii de la Roma remarcă tonul "împăciutor" al premierului Berlusconi, care şi-a recunoscut în premieră înfrângerea, susţinând că „voinţa italienilor este categorică la toate temele acestui vot, aşa că probabil va trebui să spunem adio energiei nucleare". ( Berlusconi este de altfel unul dintre principalii promotori ai proiectelor de repornire a centralelor nucleare din Italia, oprite tot printr-un referendum, în 1987, în urma catastrofei de la Cernobîl).

În plus, Berlusconi a admis că rata de participare la referendum "demonstrează voinţa de participare a cetăţenilor la luarea deciziilor legate de viitorul nostru şi ea nu trebuie ignorată". Şi aceasta deoarece una dintre temele referendumului îl viza direct, propunând abrogarea legii „imposibilităţii legitime", care ar fi permis deci şi sefului guvernului, vizat de trei procese diferite, să nu asiste la audieri din cauza obligaţiilor sale. Berlusconi este inculpat în prezent în trei procese, dintre care unul legat de scandalul Rubygate, în care este acuzat că a apelat la serviciile sexuale ale unei prostituate minore şi de abuz de putere.

„Bunga-bunga" în cadru oficial

Deşi participa la o întâlnire oficială cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, Berlusconi şi-a făcut timp de glume. Comentând un tablou uriaş din sala de conferinţe (care îl reprezintă pe Apollo cântând la liră înconjurat de nouă muze), Berlusconi a declarat că imaginea reprezintă un fel de „bunga-bunga a anului 1811" , aluzie la petrecerile sale private „deocheate".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite