Italia se întreabă ce mai caută prin UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, le-a reproşat colegilor din Uniunea Europeană că au lăsat Italia să se descurce singură cu imigranţii veniţi din Africa de Nord în insula Lampedusa.

 „Am cerut solidaritate şi ni s-a spus să ne descurcăm singuri. În aceste condiţii, mă întreb dacă mai are sens să rămânem în UE. Mai bine singuri decât într-o companie proastă", a declarat Maroni, după o întredevere a miniştrilor europeni de Interne pe tema imigranţilor.

Reuniunea din Luxemburg a avut loc în urma solicitărilor Comisiei Europene, care le-a cerut ţărilor membre să treacă peste neînţelegeri şi să găsească o soluţie pentru a prelua o parte dintre imigranţi. Participanţii nu au reuşit să ajungă la niciun acord privind această chestiune. Unele ţări se tem că un astfel de gest îi va îndemna pe imigranţi, în special pe cei din Tunisia, să continue să vină în Europa. 

Imigranţii, problema Romei

Ideea care s-a desprins a fost aceea că nord-africanii veniţi în Italia sunt imigranţi care caută un loc de muncă în Europa şi nu solicitanţi de azil sau refugiaţi ce au nevoie de protecţie internaţională. Cei mai mulţi au fost de părere că Roma trebuie să rezolve această problemă, dar nu oferindu-le permise de şedere temporară pentru a putea călători liberi prin spaţiul Schengen. „Am fost destul de nemulţumit de decizia suprinzătoare a Italiei de a pasa problemele ei altora fără a anunţa măcar", a anunţat ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers.

Ministrul austriac de Interne, Maria Fekter, a precizat că Austria va căuta mijloace legale pentru a nu permite imigranţilor să ajungă pe teritoriul ei. „Vom vedea în ce măsură vom recunoaşte permisele emise de italieni", a mai spus Fekter. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a fost mult mai categoric. Friedrich a precizat că documentele emise de italieni nu vor fi recunoscute în Germania, iar controalele la graniţă vor fi intensificate, notează „Der Spiegel". Şi ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a avertizat că Franţa îşi rezervă dreptul de a-i retrimite în Italia pe imigranţii care nu îndeplinesc condiţiile legale. Parisul şi-a întărit deja controalele la frontiera cu Italia, mai ales că foarte mulţi tunisieni doresc să ajungă în Franţa, întrucât cunosc limba.

Mai multe state au susţinut că posesorii vizelor acordate de italieni vor trebui să prezinte paşapoartele la graniţă şi să dovedească faptul că se pot întreţine singuri. Confruntată cu atâtea critici, Roma a început să trimită înapoi În Tunisia o parte din imigranţi. Nemulţumiţi, aceştia au declanşat, în noaptea de luni spre marţi, adevărate revolte în centrele din Lampedusa. Unii s-au automutilat, iar alţii au incendiat mai multe barăci. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite