Italia riscă să cadă în Serie B

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Standard&Poor’s a scăzut ratingul Italiei cu o gradaţie, ceea ce va afecta şi mai mult deficitul şi datoria publică a ţării. Ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la „A +“ la „A“, iar pe termen scurt de la „A-1+“ la „A-1“. Standard& Poor’s ar putea opera o nouă retrogradare a calificativelor Italiei.

„Economia şi mediul politic se degradează, iar creşterea PIB se anunţă a fi în scădere pe termen mediu", se arată în motivaţia Standard and Poor's (S&P) la decizia de a degrada ratingul Italiei. Anunţul a luat prin surprindere pieţele, iar efectul s-a simţit imediat: moneda euro a scăzut cu jumătate de cent în raport cu dolarul american pe pieţele asiatice. Agenţia pusese Italia pe lista ţărilor monitorizate atent încă din luna mai. De asemenea, S&P crede că sunt puţine semne ca guvernul de centru dreapta al premierului Silvio Berlusconi să răspundă eficient acestor provocări.

În ochii agenţiei, Italia rămâne în categoria emitenţilor de obligaţiuni solide, dar ar putea fi afectată de schimbările condiţiilor economice.
 Moody's a anunţat şi ea, vineri, că şi-a extins analiza pentru a lua o decizie asemănătoare în „lunile următoare". Luna  trecută, autorităţile de la Roma au trecut la acţiuni în forţă împotriva agenţiilor de rating, sechestrând mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale Standard & Poor's şi Moody's. Italia, a treia mare economie europeană, are datorii de 1.900 de miliarde de euro, adică circa 120% din PIB, fiind al doilea deficit ca mărime din Europa.

Costul împrumuturilor a crescut

Costul datoriilor a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce creditorii Romei au început să se teamă că ţara nu va putea să îşi plătească împrumuturile. Italia se alătură altor ţări din Zona euro - Spania, Irlanda, Grecia, Portugalia şi Cipru - al căror rating a fost redus anul acesta. Criza datoriilor de stat din zona euro exercită presiuni tot mai puternice asupra guvernului de la Roma pentru reducerea datoriei şi a deficitului bugetar, iar încrederea investitorilor în capacitatea Cabinetului Berlusconi de a evita criza nu a fost întărită de pachetul de creştere a taxelor şi reduceri de cheltuieli, aprobat săptămâna trecută.

Analiştii consideră că programul nu va ajuta semnificativ problema stagnării economice. Creşterea economică a Italiei s-a oprit în urmă cu şase luni, iar Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este mai mic decât era în anul 2000. În schimb, aceste măsuri de austeritate îi afectează atât pe italieni, cât şi pe românii care muncesc în Peninsulă şi care îşi găsesc tot mai greu un loc de muncă. Cei care îşi găsesc de muncă primesc salarii tot mai mici.

Berlusconi dă vina pe presă

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că decizia S&P de a reduce ratingul de credit al Italiei nu reflectă realitatea şi pare influenţată de considerente politice, iar guvernul italian a pregătit deja măsuri de stimulare a creşterii economice, scrie Reuters. „Evaluarea efectuată de către Standard & Poor's pare să fie dictată mai mult de poveştile din ziare decât de relitate şi pare să fie influenţată negativ de considerente politice", a afirmat Berlusconi.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut autorităţilor italiene să ia măsuri urgente pentru a combate „slăbiciunile structurale adânc înrădăcinate" în economia Italiei. În plus, Executivul european insistă asupra necesităţii unui „consens politic naţional" referitor la măsurile ce trebuie adoptate pentru reducerea datoriei. Anunţul Standard and Poor's a dat apă la moară opoziţiei de la Roma, care nu a întârziat să critice, din nou, deciziile economice ale Cabinetului Berlusconi.

Secretarul general al Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani, a cerut „schimbarea imediată a Guvernului", argumentând că „pieţele sunt în pericol şi ţara este expusă unui risc crescut". Rocco Butiglione, preşedintele Uniunii de Centru, spune, la rândul său, că „fiecare zi petrecută în această stare de slăbiciune şi nesiguranţă costă Italia nişte cifre enorme".

Euro primeşte o nouă lovitură

Presa din Germania atacă, de asemenea, dur contraperformanţele Cabinetului de la Roma. „Lovitură puternică pentru Italia", titrează „Frankfurter Allgemeine Zeitung", care critică insuficienţa reformelor, în timp ce „Die Welt" afirmă că „Silvio Berlusconi nu pare capabil să scoată ţara din criză". Cotidianul german „Bild" mai spune că moneda euro a primit o nouă lovitură din cauza degringoladei din Italia şi că „acest caz este periculos pentru toată Zona Euro, dar şi pentru buzunarele alegătorilor germani".

"Evaluarea efectuată de către Standard & Poor's pare să fie dictată mai mult de poveştile din ziare decât de realitate şi pare să fie influenţată negativ de considerente politice."
Silvio Berlusconi
premierul Italiei

Rating Standard&Poor's

Ţara    Rating

SUA    AA+
Germania    AAA
Franţa    AAA
Marea Britanie    AAA
Italia    AA-
Polonia    A-
Spania    AA
Olanda    AAA
Belgia    AA+
Suedia    AAA
România    BB+

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite