Italia recunoaşte rebelii libieni drept „guvern legitim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a devenit a treia ţară, după Franţa şi Qatar, care recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni drept guvern legitim al ţării africane.

Gestul Romei va fi probabil şocant pentru Muammar Gaddafi, având în vedere că, înainte de tulburările din ţara africană, liderul italian, Silvio Berlusconi, făcea tot posibilul să cultive o bună relaţie personală cu acesta. Nu mai departe de acum cinci luni, Berlusconi l-a primit cu mare pompă la Roma pe Gaddafi, aceasta fiind a 11-a întâlnire a celor doi lideri în ultimii doi ani.

Ministrul italian de Externe, Franco Fratini, a declarat ieri că Italia nu crede că propunerile lui Gaddafi sunt credibile pentru a pune capăt crizei. Purtătorul de cuvânt al guvernului libian declarase, luni seară, la Tripoli, că regimul e pregătit să negocieze orice reforme, mai puţin plecarea de la putere a colonelului Gaddafi. Rebelii au efectuat ieri primul export de petrol, din portul Tobruk, către Qatar, potrivit unor surse citate de BBC.

Între timp, SUA au anulat sancţiunile economice impuse ministrului libian dezertor, Moussa Koussa, şi speră că această hotărâre va fi un exemplu pentru alţi oficiali din cadrul regimului de la Tripoli, pentru a-i ajuta să facă „alegerea corectă". Koussa va fi audiat însă, în zilele următoare, de anchetatorii scoţieni, fiind suspectat de implicare în atentatul de la Lockerbie, în care au fost ucise 270 de persoane, în 1988. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite