Italia nu mai vrea austeritate în folosul Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mario Monti a subliniat că Italia nu merită imaginea de „infecţia Europei“ după ce a înghiţit pastila austerităţii impuse de Germania, care profită de criză.

Într-o vizită la Berlin, unde a avut o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, Mario Monti, şeful guvernului tehnocrat de la Roma, nu şi-a ascuns invidia pentru dobânda extrem de redusă cu care se împrumută Germania de pe pieţele financiare, pe când obligaţiunile Italiei se vând la dobânzi apăsătoare, de peste 7%, deşi a luat la presiunile externe măsurile de austeritate vizând reducerea deficitelor şi recâştigarea credibilităţii pieţelor financiare.

„Dacă italienii nu vor vedea în viitorul apropiat rezultatele sprijinului lor pentru reforme şi austeritate, va apărea, şi deja se profilează, un protest faţă de Europa, Germania, ca promotoare a intoleranţei, dar şi faţă de Bănca Centrală Europenă. Eu le pot cere italienilor sacrificii  - dar le pot cere numai dacă se văd şi rezultatele", a spus Monti. El a avertizat că italienii se pot arunca în braţele politicienilor populişti dacă situaţia economică nu se va îmbunătăţi.

Italia, responsabilă

De asemenea, premierul italian a subliniat că a venit la Berlin să reprezinte o „ţară puternică şi orgolioasă", care nu vrea „recompense" din partea UE, ci recunoaşterea că nu mai e o ameninţare pentru moneda euro. "Europa nu trebuie să se mai teamă că Italia este o sursă de infecţie pentru zona euro (...) Iar dobânzile datoriei italiene nu mai sunt justificate în urma eforturilor pe care le facem", a evidenţiat premierul italian, care trebuie să atragă numai până în aprilie de pe pieţele financiare peste 200 de miliarde de euro, pentru a acoperi scadenţe ale împrumuturilor anterioare.

Înainte de a veni la Berlin, Monti a spus bătăios şi că Germania profită cel mai mult de pe urma pieţei comune şi a monedei euro, iar apoi i-a cerut Angelei Merkel, potrivit agenţiei ANSA, să se mişte mai repede pentru capitalizarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), noul fond de salvare al Europei. De al cărui ajutor are nevoie urgentă grupul bancar italian Unicredit, aflat în mare criză de lichidităţi.

De asemenea, Monti a solicitat Germaniei să nu se mai opună ca BCE să cumpere obligaţiuni italiene, mână de ajutor de care guvernul de la Roma are nevoie pentru a se finanţa, dar şi pentru a reduce dobânda titlurilor de stat. El a subliniat într-un interviu pentru „Die Welt" că a venit la Berlin să discute cu Merkel şi despre ce trebuie făcut pentru a stimula şi creşterea economică, dincolo de impunerea unor măsuri de austeritate.

Monti a ţinut să amintească că Germania şi Franţa au fost în 2003  primele ţări ale zonei euro care au comis „eroarea enormă" de a nu respecta ţintele de stabilitate financiară fixate prin criteriile de la Maastricht, iar acum „tandemul germano-francez" nu trebuie să fie „prea autoritar". „Cele două fac o gravă eroare dacă înţeleg să domine singure Europa, care trebuie să aibă mai multe centre. Iar Italia este unul dintre aceste centre", a spus premierul italian.

Merkel promite puţin

La conferinţa de presă comună cu Monti, cancelarul german a fost rezervat în a angaja promisiuni. „Nu vom exclude economiile naţionale mai mici ale zonei euro", a spus Merkel, care a arătat că pe 20 ianuarie la Roma va avea loc o reuniune la vârf  Franţa-Germania-Italia pentru a analiza stabilizarea zonei euro. Iar prima urgenţă rămâne Grecia, care aşteaptă să i se acorde de către UE şi FMI următoarea tranşă de împrumut şi să fie pus în practică pactul cu băncile în vederea ştergerii datoriilor.

Merkel a promis că Germania va participa la capitalizarea Mecanismului European de Stabilitate numai în măsura în care „vor contribui şi alţii". Şi deşi premierul italian a promovat iniţiativa franceză privind taxa Tobin pe tranzacţiile financiare, arătând că acesta este momentul istoric cel mai favorabil pentru instituirea acesteia, Merkel s-a eschivat. A spus că ea personal sprijină ideea, însă trebuie să-i convingă şi pe partenerii din coaliţia sa guvernamentală, mai rămânând apoi de obţinut susţinerea celorlalte ţări UE.

Frustrarea premierului italian cu privire la Germania nu e greu de înţeles, după ce guvernul de la Berlin a reuşit marţi performanţa neobişnuită de a plasa o emisie de obligaţiuni pe jumătate de an în valoare de 3,9 miliarde de euro la o dobândă negativă, de -0,01%. Ceea ce înseamnă că investitorii se tem atât de mult de riscul ridicat al ţărilor cu probleme din zona euro, încât preferă să ofere Germaniei bani foarte ieftini, numai pentru a nu-i pierde.

Click pe foto pentru a vedea următoarele date-cheie pentru liderii europeni



Germania profită de criza euro

Un vis devenit realitate pentru finanţiştii de la Berlin! „Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată", a recunoscut un oficial al Ministerului german de Finanţe, bucuros că bugetul german poate astfel să economisească suplimentar.

A devenit deja o regulă în zona euro: în timp ce jumătate din ţările membre suferă, Germania profită, a notat „Der Spiegel". Pe lângă faptul că Germania poate acum să atragă bani ieftini şi să-i cedeze scump altora, un euro slab ajută tot firmele nemţeşti. Exporturile germane către ţările zonei euro reprezintă 40% din total, dar 60% se îndreaptă spre restul pieţelor lumii, unde devin astfel mai competitive.

Economia germană a luat avânt în 2011

Iar rezultatele din 2011 ale economiei germane anunţate ieri de institutul naţional Destatis sunt şi mai elocvente. Creştere economică de 3%, deficit public redus la 1% din PIB faţă de 4,3% în anul precedent, creştere a consumului intern cu 1,5%, exporturi mai mari cu 8,2%, investiţii private în bunuri de producţie majorate cu 8,3%.

Şomajul s-a diminuat de la 7,8% la 7%, având 3 milioane de şomeri la o populaţie de 80 de milioane, în timp ce Spania, de exemplu, trebuie să susţină 4,5 milioane de şomeri la o populaţie de 40 milioane.

Şi prognoza pentru 2012 este iarăşi pozitivă. Deşi Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie vor avea cel mai probabil recesiune, Germania va creşte cu 0,5%.

"Dacă italienii nu vor vedea în viitorul apropiat rezultatele sprijinului lor pentru austeritate, va apărea un protest faţă de Germania."
Mario Monti
premierul italian

"Tandemul germano-francez nu trebuie să fie prea autoritar la conducerea Europei. Ar fi o gravă greşeală să considere că pot domina singuri UE."
Mario Monti
premierul italian

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite