Italia nu dă încă semne că şi-ar putea reveni din punct de vedere economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele PMI al activităţii din industria prelucrătoare din Italia a scăzut peste aşteptări în aprilie deoarece comenzile noi au înregistrat cel mai rapid declin din ultimii trei ani, sporind presiunile asupra celei de-a treia economii a zonei euro, informează Reuters. În plus, şomajul a atins un nou nivel record în luna martiea, ajungând la 9,8% din populaţia activă.


Indicele calculat de compania de date financiare Markit a scăzut luna trecută la 43,8%, de la 47,9% în martie, arătând cel mai semnificativ declin al condiţiilor de afaceri pentru industria prelucrătoare din Italia din octombrie. Recent guvernul condus de premierul Mario Monti a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Italiei în 2012, de la un declin de 0,4% la o scădere de 1,2%.

Indicele calculat de Markit arată că luna trecută comenzile noi la fabricile italiene au scăzut pentru a 11-a lună consecutiv, de la 45,7% în martie la 39,2%, cel mai redus nivel din martie 2009, deoarece cererea din Italia şi din străinătate a înregistrat un declin semnificativ.

Guvernul nu reuşeşte să echilibreze bugetul

Guvernul de la Roma a recunoscut săptămâna trecută că nu va putea să-şi respecte ţinta de a echilibra bugetul până în 2013. Potrivit noilor estimări, Italia va înregistra în 2013 un deficit bugetar de 0,5%, în loc de 0,1% cât se estima anterior. Chiar şi aşa, noile estimări respectă prevederile Pactului bugetar european care cere ca deficitul structural să nu depăşească 0,5% din PIB.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei italiene de 1,9% în 2012 şi un recul de 0,3% în 2013. În plus, FMI susţine că Italia nu va reuşi să echilibreze bugetul până în 2018.

Italia are unul din cele mai mici deficite bugetare din zona euro însă se chinuie să-i convingă pe investitori că poate ţine sub control datoria publică, care se situează la aproximativ 120% din PIB, fiind devansată doar de Grecia în zona euro

Şomajul, aproape de 10 la sută

Rata şomajului a atins un nou nivel record în luna martie în Italia, ajungând la 9,8% din populaţia activă şi apropiindu-se de pragul simbolic de 10%, pe fondul recesiunii instalate la sfârşitul anului trecut, potrivit estimării provizorii date publicităţii miercuri de institutul de statistică Instat, informează AFP.Acest nivel este cel mai ridicat de la începutul seriei statistice privind situaţia lunară a şomajului, din ianuarie 2004.

În luna februarie 2012, rata şomajului a fost de 9,6%, a anunţat Instat.
Cei mai afectaţi de criză sunt tinerii între 15 şi 24 de ani, în rândul cărora şomajul a atins în martie nivelul record de 35,9%, faţă de 33,9% în februarie.

Pentru relansarea pieţei muncii, guvernul a adoptat la sfârşitul lunii martie, în pofida opoziţiei principalei confederaţii sindicale CGIL, un proiect de reformă în domeniu, inspirat din modelul danez de „flexisecuritate". Proiectul, care prevede modificarea articolului 18 al statutului angajaţilor pentru a înlesni concedierile, este examinat în prezent de o comisie parlamentară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite