Italia înăspreşte regulile privind imigranţii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia va expulza toţi cetăţenii europeni aflaţi ilegal pe terioriul ţării, în cazul în care aceştia nu părăsesc ţara după primul avertisment oficial.

Criticat de Uniunea Europeană pentru o măsură similară adoptată în urmă cu câteva luni, guvernul de la Roma a aprobat în final, în această săptămână, o versiune revizuită a unui decret ce prevede expulzarea directă atât a cetăţenilor clandestini din afara UE, cât şi a cetăţenilor statelor UE care nu respectă primul ordin de expulzare din partea autorităţilor italiene. Expulzarea se face în cazul neîndeplinirii condiţiilor minime de şedere, adică înscrierea la primărie, găsirea unui loc de muncă, asigurarea unui venit stabil şi a unei locuinţe.

Pericol public

Potrivit ministrului de Interne, Roberto Maroni (membru al partidului anti imigranţi Liga Nordului), măsura face parte dintr-un pachet mai amplu ce prevede înăsprirea politicilor privind imigraţia şi infracţionalitatea din Italia şi vizează toate comunităţile de străini din ţară. „Potrivit directivei europene numărul 38 din 2004, dacă un cetăţean al Uniunii Europene intenţionează să locuiască într-un alt stat pe o perioadă mai mare de 90 de zile, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe minime.

Cei care nu respectă aceste condiţii vor fi invitaţi să părăsească ţara, iar autorităţile vor dispune expulzarea lor imediată",  explică Maroni. Decretul prevede şi măsuri de încurajare a repatrierii voluntare a cetăţenilor care nu îndeplinesc condiţiile de şedere legală în Italia. Potrivit executivului italian, măsura respectă toate recomandările Bruxelles-ului privind expulzarea cetăţenilor comunitari „ilegali" care reprezintă sau ar putea reprezenta o ameninţare la adresa siguranţei publice din Italia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite