Italia, la un pas de anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta guvernului italian condus de Silvio Berlusconi va fi decisă astăzi de Parlamentul de la Roma, pe fondul unei crize politice fără precedent care riscă să paralizeze întreaga ţară. Într-un discurs ţinut în faţa senatorilor, Berlusconi, care are o majoritate solidă doar în Senat, s-a declarat ieri încrezător în victorie şi a cerut aliaţilor moderaţi votul de încredere, chiar şi pe ultima sută de metri.

Pentru premier, ce a jurat pe fiii şi nepoţii săi că afacerile sale din afara politicii sunt "curate", alegerile anticipate ar provoca instabilitate politică şi, inevitabil, o criză economică similară celor din Grecia sau Irlanda.

Opoziţia susţine însă că adevăratul pericol pentru Italia este însuşi premierul, care a fost deja părăsit de mulţi aliaţi din cauza lipsei unei direcţii politice, pe fondul unei crize economice reale. (Potrivit unui studiu Krls - Contribuenti.it  publicat chiar ieri la Roma, Italia se află pe primul loc în topul european al evaziunii fiscale, cu cifre-record: 159 miliarde euro pe an sustrase fiscului, cu alte cuvinte, 54,5% din venitul impozabil).

Scandalurile sexuale atârnă greu

În plus, opoziţia, ce a reamintit şi numeroasele scandaluri sexuale în care a fost implicat premierul, îl acuză pe Berlusconi că se foloseşte de politică pentru a promova afacerile familiei, deja una din cele mai bogate din Italia. Rezultatul votului de încredere de astăzi depinde în principal de susţinătorii adversarului premierului, Gianfranco Fini, preşedintele Camerei, ce s-a retras din partidul de guvernământ în urmă cu câteva luni. De atunci, şi-a creat o nouă formaţiune politică.

Pentru Fini, ce a cerut demisia de onoare a Executivului, Berlusconi "se agaţă de putere cu nonşalanţă doar pentru a-şi salva fotoliul şi interesele, sacrificând însă credibilitatea întregii alianţe de dreapta". Între timp, Parchetul din Roma a deschis o anchetă privind presupusele tentative de cumpărare a unor parlamentari de opoziţie cărora formaţiunea lui Berlusconi le-ar fi oferit mită, a cărui soartă atârnă efectiv de câteva voturi.

 Potrivit presei italiene, această "practică" nu este o noutate în Italia, iar tariful standard, camuflat de "contracte de consultant sau de posturi ministeriale" reprezintă aproape salariul anual al unui parlamentar, ce este de altfel cel mai ridicat din Europa (peste 130 de mii de euro, pe lângă zeci de reduceri sau scutiri de taxe pentru transport sau chirii). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite