Italia introduce starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La propunerea ministrului de interne, Roberto Maroni, cabinetul Berlusconi a aprobat instituirea stării de urgenţă la nivel naţional "din cauza persistentului şi excepţionalului aflux de

La propunerea ministrului de interne, Roberto Maroni, cabinetul Berlusconi a aprobat instituirea stării de urgenţă la nivel naţional "din cauza persistentului şi excepţionalului aflux de imigranţi extracomunitari", după cum sună comunicatul oficial.

Măsura a stârnit vii controverse, în special în rândul opoziţiei, care a cerut guvernului "explicaţii imediate", precizând că declaraţiile oferite de guvern "contribuie la creşterea confuziei şi îngrijorării".

Şeful Departamentului pentru libertăţi civile şi imigraţie din Ministerul de Interne, Mario Morcone, a ţinut să precizeze că "nu vor fi implicate forţe armate".

La rândul său, Roberto Calderoli, ministrul pentru Simplificare normativă, a subliniat că se vor înteţi controalele pentru identificarea clandestinilor şi pentru expulzarea acestora.

Cabinetul Berlusconi a dat vina pe afluxul de imigranţi extracomunitari

O decizie fără precedent în Peninsulă: la cererea ministrului de interne, Roberto Maroni, ieri după-amiază a fost aprobată instituirea stării de urgenţă.

Explicaţiile oficiale referitoare la acest demers de excepţie se referă la "afluxul de extracomunitari persistent şi excepţional", după cum sună comunicatul Ministerului de Interne. "Starea de urgenţă din cauza extracomunitarilor a fost declarată încă din 2002, dar era limitată doar la trei regiuni, Puglia, Calabria şi Sicilia", a explicat ministrul Roberto Calderoli.

"Nu vor fi implicate forţe armate", a ţinut să precizeze Mario Morcone, şeful Departamentului pentru libertăţi civile şi imigraţie din Ministerul de Interne.

Cei vizaţi - albanezii şi marocanii

Oficialul italian a precizat că decizia de ieri a guvernului reprezintă "o consecinţă a numărului mare de debarcări care au avut loc în ultima perioadă în insula Lampedusa" (aflată în apropiere de Sicilia, punct de debarcare "tradiţional" pentru imigranţii proveniţi în special din Africa, n. red.). Majoritatea celor vizaţi sunt albanezi şi marocani. De la începutul anului până la 30 iunie, pe insulă au fost înregistraţi 9.342 de imigranţi, "dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a subliniat Morcone.

Centrul de primire din Lampedusa poate găzdui 381 de persoane, iar în caz de necesitate, numărul acestora poate ajunge la 762. În prezent, susţine Mario Morcone, acolo se află 1.005 imigranţi.

Comunicatul Ministerului de Interne precizează că se vor încheia acorduri cu organizaţiile internaţionale Caritas şi Crucea Roşie, pentru ca acestea să acorde asistenţă autorităţilor italiene pentru mai buna gestionare a problemelor puse de valul de imigranţi.

Opoziţia cere "explicaţii imediate"

"Declaraţiile succesive date publicităţii de reprezentanţii guvernului nu numai că nu clarifică, dar contribuie la creşterea confuziei şi a îngrijorării", a declarat Marco Minniti, membru al opoziţiei.

Declararea stării de urgenţă s-a petrecut în contextul în care controversata lege a siguranţei, care face din imigraţia clandestină o infracţiune, a fost adoptată definitiv miercuri de Senatul italian.

Controalele vor fi intensificate

Folosirea termenului "stare de urgenţă" a aprins spiritele, mai ales pentru că în şedinţa de guvern de ieri nu s-a precizat şi ce anume presupune, chiar dacă era deja activă în sudul Italiei. Roberto Calderoli, ministrul pentru Simplificare Normativă, s-a grăbit să precizeze că se vor înteţi controalele pentru identificarea clandestinilor extracomunitari şi pentru expulzarea lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite