Italia, fără benzină şi mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Greva transportatorilor a paralizat Peninsula. În ciuda somaţiei emise de Ministerul Transporturilor, protestatarii îşi vor relua activitatea de-abia vineri. Mii şi mii de tiruri

>> Greva transportatorilor a paralizat Peninsula. În ciuda somaţiei emise de Ministerul Transporturilor, protestatarii îşi vor relua activitatea de-abia vineri.

Mii şi mii de tiruri blochează, de patru zile, străzile şi autostrăzile din Italia. Staţiile de benzină nu mai pot fi aprovizionate, iar rafturile supermarketurilor au rămas goale. Premierul Romano Prodi a definit protestul şoferilor de tir drept "inadmisibil". Poliţia a făcut primele arestări.


Deşi ministrul italian al transporturilor, Alessandro Bianchi, a emis o ordonanţă pentru încetarea imediată a protestului, şoferii de tir nu au cedat presiunilor, sus-ţinând că "ordonanţa nu are legitimitate, deoarece nu res-pectă procedura şi nu este aplicabilă categoriei noastre, a asociaţiilor de transportatori".

Consecinţele sociale ale grevei prelungite nu au întârziat să apară: cozi enorme la puţinele staţii de benzină care au mai rămas deschise, magazine ale căror rafturi se golesc de la o zi la alta, ambulanţe care nu mai pot ajunge la bolnavi. Porturile din Sicilia şi Sardinia se confruntă cu un blocaj total al mărfurilor, în mai multe regiuni recoltarea deşeurilor a fost complet sistată.

Firma FIAT a fost nevoită să-şi întrerupă activitatea şi să trimită în şomaj tehnic circa 17.000 de muncitori. Vaticanul a anunţat, la rândul său, că îşi raţionalizează benzina, fiecare angajat având dreptul să se aprovizioneze cu o cantitate în valoare de maximum 20 de euro. În Sicilia au fost arestaţi trei grevişti, care au încercat să blocheze mai multe autovehicule care nu participau la mişcarea de protest.

Grecia, încremenită în grevă generală

La rândul lor, grecii au fost afectaţi de o grevă generală de 24 de ore declanşată la apelul marilor confederaţii sindicale, în semn de protest faţă de viitoarele reglementări privind pensionarea. Spaţiul aerian a fost închis pentru avioanele civile, vapoarele au rămas ancorate în porturi, numărul trenurilor a fost redus drastic. Medicii au fost şi ei în grevă, iar la spitale au fost primite numai cazurile de urgenţă.

Poşta, serviciul de electricitate, şcolile, băncile, operatorul naţional de telecomunicaţii au fost deopotrivă afectate de protestul general. Pe durata acestuia, Grecia a fost deconectată de lume, dat fiind că sindicatul jurnaliştilor s-a alăturat şi el grevei. De asemenea, cursele de avion Bucureşti-Atena sau Salonic au fost anulate.

Tirurile greviştilor au blocat şi punctul de frontieră Chiasso, dintre Italia şi Elveţia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite